VOITAISKO KAIKKI VAAN NUKKUA??

Vauvan unet, tai niiden puute, on varmasti yksi puhuttavimpia aiheita vauvavuotena. Muiden äitien kanssa kun vaihdetaan kuulumisia, kysyy joku yleensä alle viidessä minuutissa, miten meillä tällä hetkellä nukutaan eikä ihme, koska hyvät yöunet on pohja kaikelle muulle jaksamiselle. Huonosti nukuttu yö on mulle yhtä kuin kärttyinen, laiska fiilis koko seuraavan päivän ja järjetön sokerinhimo iltapäivää kohden.

Mineaa imetin sen 8 kuukautta, eli saman ajan kuin mitä Nooa on nyt. Päätös lopettamisesta oli silloin helppo, koska yöt meni niin järjettömäksi hulinaksi että heräilin tunnin tai puolen välein kantamaan Mineaa sylissä pitkin makuuhuonetta. Päätin kokeilla korviketta, ja unet parani noin viikossa niin huimasti, ettei ollut epäilystäkään, etteikö heräilyrumban olisi aiheuttanut imetys. Valitettavasti se vaan tuntuu suurimmalla osalla menevän niin, että imetetty vauva heräilee enemmän kuin korviketta syövä! Poikkeuksia tietenkin on, moni muukin asia vaikuttaa kuten tutti ja se, kuinka hyvin ruoka noin yleensäkin vauvalle maistuu, mutta onhan se korvike huomattavasti tuhdimpaa tavaraa ja tissillä taas on kiva roikkua pitkin yötä vaikkei niin nälkä olisikaan.

uniasiaa IMG003

Nyt Nooan kanssa huomaan olevani melkein samassa tilanteessa kuin aikoinaan Minean kanssa, pari kuukautta myöhemmin tosin. Nooa on alkanut heräillä tiheämmin, neljään kuukauteen poika ei ole nukkunut yli kahden tunnin pätkää ja päiväunet on yleensä puolen tunnin mittaiset. Olin kaksi viikkoa maidottomalla poissulkeakseni vielä sen vaihtoehdon että heräilyt johtuisi allergiasta, mutta mitään muutosta heräilyjen määrässä en huomannut. Tällä viikolla olen lopetellut maidotonta ja sunnuntaista asti Nooa on saanut pitkin päivää hörppiä mukista ja tuttipullosta Tuutia. Nania kokeiltiin kolmisen viikkoa sitten eikä se jostain syystä sopinut, mutta onneksi Tuuti näyttäisi käyvän paremmin. Maha ei ole mennyt pahemmin sekaisin, posket ei ole alkaneet punoittaa ja Nooa tuntuu iloiselta omalta itseltään.

Päivällä olen totuttanut Nooaa korvikkeeseen antamalla maitoa ennen unille menoa (ennen annoin tissiä) ja välillä suoraan mukista ruokailun yhteydessä. Kylmänä maito kelpaa ihan kohtalaisen hyvin, ja jo kolmantena yönä Nooa nukkui kolme kolmen tunnin pätkää, ja päiväunet on molemmat tunnin mittaiset! Se on uskomattoman hyvin vauvalle, joka vielä viime viikolla heräsi kolme kertaa jo ennen kuin itse ehdin edes mennä nukkumaan. Yöllä koitan ensin rauhoittaa taputtelemalla, sitten ottamalla syliin ja lopuksi vasta imettämällä ellei muu auta, ja useimpina öinä olen antanut tissiä vain kolme kertaa. Imettämisen jälkeen takaisin nukahtaminen sujuu helposti eikä enää tarvitse senkin jälkeen taputella levotonta vauvaa sängyssään seuraavaa puolta tuntia. Välillä tuntuu jopa, että voiko tämä tosiaan jatkossa tästä vaan parantua vai tuleeko kohta joku takapakki eikä Nooa enää huolikaan pulloa ja korviketta ollenkaan..

uniasiaa IMG002

Muutaman kerran koitin tarjota pulloa yölläkin ja ekana yönä Nooa suostui juomaan siitä vettä, mutta nyt se lähinnä saa aikaan raivokohtauksen. Vauvojen kanssa muutokset kait suositellaan tekemään yhdellä kertaa ennemmin kuin joka viikko yksi kerrallaan, mutta imettämisen lopettaminen kertaheitolla tuntuu vielä sen verran vieraalta ajatukselta, että haluan ensin yrittää näin ja katsoa vielä viikon verran, mihin suuntaan nämä unet lähtevät menemään. Tällä hetkellä näyttää ainakin niin valoisalta, että uskallan jopa toivoa, että tämä osittaisimetys voisi toimia jatkossakin. Toisaalta on vähän hassua, millainen tunneside imettämiseen voi muodostua, sillä henkilökohtaisesti en ajattele sen terveysvaikutusten enää olevan kovin merkittäviä tässä vaiheessa ja mikään muuhan ei muuttuisi kuin se, etten enää imettäisi. Silti se tuntuu haikealta, vaikka olisinkin valmis vaihtamaan imetyksen hyviin yöuniin – ehkä imetys on se viimeinen asia, mikä vielä kannattelee ajatusta siitä, että meillä on vauva.

uniasiaa IMG001

Öitä tekee entisestään rikkonaisemmaksi se, että Mineakin on alkanut heräillä silloin tällöin. Joko tyttö koittaa kömpiä meidän viereen, heiluu sängyssään muuten vain tai käy pissalla, mutta melkein aina se olen minä, joka ensimmäisenä herää ja nousee ylös. Kaikki nämä yhteensä saa mut vakuuttumaan yhä vain enemmän siitä, että päätös korvikkeen antamisesta on ainut oikea. Jotkut teistä ehdotti meille unikouluakin, mutta huudattaa en halua ja tassuttelut, sylit sun muut on jo kokeiltu huonolla menestyksellä. Tutiton tissilapsi taitaa vaan olla ihan oma juttunsa, varsinkin jos vertaa korviketta ja tuttia syövään täysiaikaisena syntyneeseen vauvaan. Ei se auta kuin vähitellen totutella ajatukseen imetyksen loppumisesta, ja toivottavasti samalla myös huomattavasti paremmista yöunista. Enää ei ainakaan tunnu siltä, ettei haluaisi mennä nukkumaan kun siitä alkaa taas väsyttävä yörumba, ennemminkin odotan innolla jokaista yötä ja sitä miten tällä kertaa menee. Kuulisin mielelläni miten teidän vauvat nukkuu tällä hetkellä, syötetäänkö teillä tissiä vai korviketta ja onko tutista apua?

0 Comments

  1. Sara 20 lokakuun, 2015

    Meillä on 7kk:n ikäinen poika ja yöt täällä sujuu todella hyvin. Yöunille mennään klo 20.30, korvikkeelle (150ml) herätään klo 00-00.30 ja sitten aamulla herätään klo:9.30
    Poikamme on tällä hetkellä pelkällä korvikkeella.
    Tsemppiä öihin sinne! 🙂

    Vastaa
    • Melina 21 lokakuun, 2015

      Kiitos tsempeistä! Yhtä hyvin nukkuvia vauvoja tuntuu olevan kaikki munkin kavereiden korviketta syövät lapset. Kyllä se vaan on se viimekäden pelastus hyviin yöuniin!

      Vastaa
  2. Vauvasekoitin 20 lokakuun, 2015

    Vähän jäin miettimään, kehtaankohan kommentoida omalta osalta… Meillä kun tuo kuopusvauva alkoi nukkumaan yönsä putkeen kuukauden iässä. Odottelin, että se olisi ollut vain joku kausi mutta kohta hän on viisi kuukautta ja nukkuu nykyisinkin yhdeksän tuntia heräämättä. Täysimetyksellä on aina ollut eikä tuttia syö 🙂 Erittäin kiitollinen olen asiasta, varsinkin kun esikoinen (päälle 2vee) heräilee vielä välillä.

    Vaikka meillä nukutaankin teihin verrattuna varmasti kuin unelma, niin on minullakin väsymyksestä kokemusta ja tiedän, miten kokonaisvaltaisesti se vaikuttaa. Tsemppiä siis ja hyviä unia kaikille!

    Vastaa
    • Melina 21 lokakuun, 2015

      Hahahha tottakai kehtaat, niitä teidän kokemuksiahan mä nimenomaan pyysin 😀 Mutta on kyllä käsittämättömän hyvin nukkuva vauva teillä! En taida koskaan olla kuullut ihan noin hyvistä unista täysimetetyllä tutittomalla lapsella, mutta tottakai näitä poikkeuksia löytyy aina. Samanlaisia tarinoita oon kyllä kuullut korvikelapsista suht useinkin.. Onhan se toki niinkin, että ihmisillä on erilaiset unentarpeet, ja myöskin maidon määrä voi varmaan vaihdella eri äideillä.

      Vastaa
  3. Lilja 21 lokakuun, 2015

    Meillä helpotti hieman rikkonaisiin öihin se, että opetin tytön nukahtamaan iltaisin omaan sänkyynsä, silittelemällä. Mä en usko huudatukseen ja ajattelen, ettei noin pienen tarvitse vielä osata nukahtaa täysin yksin illalla, varsinkin kun eroahdistus on muutenkin melko voimakkaana päällä. Tyttö siis 6,5kk. Öisin saan kuitenkin herätä yhä melko usein. Yritin myös lempeää unikoulua, mutta se ei täysin onnistunut. En tiedä johtuuko mistä (tutittomuus, hampaiden tulo, eroahdistus, nälkä?) mutta hän silti heräsi monta yötä ainakin klo 03 itkemään.. yritin siis pitää aamun klo 05 jolloin noustaisiin ekaksi puurolle. Päättelin, ettei hän ole vielä siihen ihan valmis ja ajattelin yrittää myöhemmin taas uudelleen. Muutama päivä meni yhdellä herätyksellä, mikä mulle olisi tosi ok, mutta viime yönä herättiin jo kolmesti. En tiedä mistä johtuu (tutittomuus, hampaat jne vai taas joku vaihe, hahaha) mutta epäilen itse että asiaan vaikuttaa myös hämmennys siitä, koska sitä maitoa saa yöllä ja koska ei..eli pitäisi olla johdonmukainen. mutta yritän myös aina ensin silitellä, nostaa syliin jne ja vasta sitten antaa maitoa.. (ja ensimmäisellä herätyksellä olen usein sinnikkäämpi kuin aamuyöstä) huoh. on nämä kyllä hankalia! välillä mietin myös, että voiko maha tms vaivata. En ole antanut lapselle korviketta koskaan, koska olen myös epäillyt hänen herkistyneen maidolle… muuta syytä korvikkeettomuuteen ei kyllä ole. tietysti mielelläni jatkaisin imetystä vielä joitakin kuukausia..

    Vastaa
    • Melina 21 lokakuun, 2015

      Kuulostaa niin tutulta kaikki tuo pohdinta! Nooakin nukahti vielä jossain vaiheessa silittelemällä sänkyynsä, mutta sekään ei auttanut yöheräilyihin. Aina kun kokeilen jotain uutta juttua, alankin pohtia josko kaikki onkin vain hampaista, eroahdistuksesta, uuden oppimisesta jne. Koko ajan kun tuntuu olevan jokin kausi päällä näillä alle vuoden ikäisillä 🙂 Mutta toi on muuten ihan totta, että pitäisi varmaan olal johdonmukainen sen kanssa antaako maitoa vai ei!

      Vastaa
      • Lilja 21 lokakuun, 2015

        vitsit olipas tuo mun eka kommentti sekava nyt kun luin sen näin päivänvalossa. Vähän ehkä nuo aamuherätykset/yövalvomiset rasittaa…

        piti vielä lisätä, että mä oon yrittänyt myös panostaa päiväuniin ja uskon että mitä paremmat päikkärit, niin sitä paremmat yöunet ja päinvastoin. oon pyrkinyt että tyttö nukkuisi ainakin yhdet yli 1h (miel. 1,5h) unet. oon pyrkinyt ajoittain nukuttamaan omaan sänkyynsä unille ja pyrkinyt nyt myös tässä, ettei nukahtaisi rinnalle, vaikka houkutus siihen on ajoittain (meillä molemmilla) suuri.

        öisiin kitinöihin meillä on auttanut ylös nostelu (ns. pick up/put down menetelmä) sekä heijaus, usein myös pelkkä silittely. Mutta harmillisesti tosiaan vaikuttaa tällä hetkellä siltä, että vaikka yritän opettaa häntä syömään esim. klo 03 jälkeen niin heräily lisääntyy yö yöltä, jos joskus saa maitoa (esim 1. yönä herää 01, silittelen, jonka jälkeen herää klo 04, annan maitoa, minkä jälkeen herää 05 ja haluaa taas maitoa.. ) mielelläni siis voisin kyllä syöttää sen 1-2 krt yössä jos se olisi mahdollista. huomasin että toinen kommentoija oli onnistunut tässä!

        Vastaa
        • henni 22 lokakuun, 2015

          Meillä on 10kk ikäisen kanssa onnistunut! Saa aina kolmen jälkeen ja kuuden jälkeen maitoa, muilla herätyksillä silitellään. ja nyt kahtena viime yönä on herännyt vain noille syöttökerroille!

          Vastaa
  4. Lurua 21 lokakuun, 2015

    Meillä tyttö nukkui kuukauden ikäisestä 6kk asti yhdellä syömisellä yönsä. Kunnes alkoivat tunnin välein itkeskelyt, johon auttoi aluksi tutin laittaminen suuhun ja myöhemmin vain tissi. Neljä kuukautta ”jaksoin” kokeilla kaikki konstit, kunnes yksi yö päätin, että nyt yöimetykset loppuu. Meillä tyttö menee yöunille jo seitsemän maissa, joten olen imettänyt aikaisintaan kolmelta, koska mielestäni 7 tuntia on riittävä aika kymmenkuiselle olla syömättä yöllä. Eikä mennyt edes viikkoa, kun tyttö oppi uuden systeemin ja nyt pääsääntöisesti herää neljältä syömään ja aikaisesta nukkumaanmenosta johtuen herää sitten viineistään puoli kuusi.
    Samalla opetin nukahtamaan itse tissin sijaan silittelemällä ja aivan yhtäkkiä oppi myös nukahtamaan ihan ilman silttelyäkään. Nyt kyllä heräilee öisin, mutta pyörii hetken sängyssä ja nukahtaa itsekseen hetken kuluttua.
    Näin sitä huomaa, kuinka lapset on erilaisia. Me kokeiltiin kaikki muiden kehumat tavat yöheräilyjen lipettamiseksi ja mikään ei ennen tätä auttanut. Seuraavana olisi ollut siirtyminen korvikkeeseen, mutta onneksi tämä meni näin, sillä itsestäni tuntuu tyhmältä vaihtaa enää korvikkeeseen pariksi kuukaudeksi ennen vuoden ikää. Eikä meillä tyttö edes juo tuttupullosta tai nokkamukista vaan ainoastaan pillimukista ja veikkaan ettei se varsinkaan unisena kelpaisi tissin sijaan 😀

    Vastaa
    • Melina 21 lokakuun, 2015

      Teillähän tuo sitten sujui tosi hienosti! Miten sait tytön rauhoittumaan yöllä ilman tissiä? Nooa kun ei rauhoitu silittelemällä, taputtelulla eikä edes sylissä heijaamalla. Huuto sen kuin kovenee, joskus olen sen puolisen tuntia jaksanut yöllä taistella ja sitten luovuttanut. En tiedä, pitäisikö olla vaan vielä sitkeämpi ja pitää vaikka sylissä niin kauan, että suostuu nukahtamaan uudelleen ilman tissiä..

      Vastaa
      • Jutta 21 lokakuun, 2015

        Oletteko kokeilleet että Isä pitäisi unikoulun ? Meillä puolvuotias poika ja yöt tosi levottomia vaikka päivisin syö aivan hirmusia määriä sekä ruokaa että maitoa. Niin silti tissittelisi parin tunnin välein. Huomenna meillä alkaa tassuttelut jotka isi pitää ja minä koitan olla puuttumatta millään tavalla 😀 muutenkin isä saa välillä paremmin poitsun nukahtaan kun ei ole maidon hajut lähellä 😉

        Vastaa
  5. Sanna 21 lokakuun, 2015

    Meidän kuopus alkoi nukkumaan yöt läpeensä omassa huoneessa jo 7 päivän ikäisenä. Annoin alusta asti myös korviketta. Nukkunut hyvin tähän päivään asti, jo kolme vuotias 🙂

    Vastaa
  6. Janina 21 lokakuun, 2015

    Meillä on 3,5kk ikäinen tyttö. Yöt on mennyt alusta asti hyvin ja nykyään nukkumaan mennään 11-12 illalla ja ensimmäinen herääminen viideltä. Täysimetys ja tuttia ei huoli. Ei myöskään suostu ottamaan pullosta (jota harjoitellaan kylläkin). Päiväunia meillä ei tosin nukuta. Muutamat 10minuutin pätkät, siinä se.. Joten yövalvomisista meillä ei niinkään ole kokemusta (paitsi ihan ensimmäisistä viikoista kun vauvaa heräteltiin syömään parin tunnin välein), mutta päivien nukkumattomuudesta kylläkin. Tiedä sitten kun hampaita alkaa tulla ym. miten yöt muuttuvat 🙂

    Vastaa
  7. Maitoviiksi 21 lokakuun, 2015

    Meillä 7 kk ukkeli herää yöllä pahimmillaan yli 30 kertaa. Ruokailemaan tosin vain kerran, korviketta saa 150 ml ja nälkä ei muutoin ole herättäjänä. Toisinaan on yöllä hereillä klo 2-5, tyytyväisenä häärää sängyssään tai lopulta sitterissä, jotta edes mies saisi nukuttua yöllä. Sitten pimeässä huoneessa istun poitsun kanssa ja hiljaisuudessa annan hänen puuhastella. Megaitkussa otan syliin tyynnytettäväksi ja muutoin tassuttelulla sekä ”hönkäilyllä” rauhoittuu. Nämä yöt on parhaimpia, joita meillä on ollut. Alkaa olemaan zombieäiti.

    Vastaa
  8. Niina 21 lokakuun, 2015

    Heippa! Kokeile unikoulua vielä, meillä saatiin sillä yölliset heräämiset noin yhteen kertaan. Meillä lapsi huuti yhden yön, mutta muuta se ei oikeastaan tarvinnut ja mikä helpotus omiin ja lapsen uniin! Onhan se ihan hirveää kun lapsi huutaa ja olisinkin varmaan itse rynnännyt jo lohduttamaan mutta mies jämäkämpänä rauhoitteli ja viimein lapsikin nukahti. Tietenkin, jos itkusta ei meinaa tulla loppua, on lasta mentävä rauhoittelemaan, mutta koita aina venyttää tuota aikaa ennen kuin menet. Nukkuuko Nooa jo omassa huoneessa? Meillä auttoi yöllisiin heräämisiin myös lapsen siirto omaan huoneeseen. Tsemppiä sinne! 🙂

    Vastaa
  9. Tuulia 21 lokakuun, 2015

    Täällä kanssa mieluusti jo lopettaisin kokonaan imetyksen parempien unien toivossa, muttei poika (8kk)huoli millään korviketta tai pulloa..nokkamukista saanut muutaman hörpyn menemään…yöllä heräilee ihan jatkuvasti tissille..oon miettiny tota unikouluakin mut ei raaskis huudattaa pientä. Mutta saa nähä mitä keinoja tässä keksis 🙂 tsempit sinne!♡

    Vastaa
  10. tirppa 21 lokakuun, 2015

    Meillä 9kk typy nukkunut aina tähän asti (muutamia vk lukuunottamatta 7-8h putkee ja sit jörpyt ja jatkettu unia. Tissi poski ja tutiton. Nyt viineset pvä olleet vaikeita.liet hampaat.. vieressä annan nukkua niin säästyy hermo. Ennen nukuttiin päivisin 20min x3. Nyt 4h putkeen ulkona..

    Vastaa
  11. Reetta 21 lokakuun, 2015

    Hei, tsemppiä kovasti univelan kanssa! Meillä oli esikko todella huono nukkuja sekä päivällä että yöllä ja kyllä se vaan kaikkeen vaikuttaa. Sokerin himo kuulostaa myös tutulle! 😀 Meillä on molempien lasten kanssa auttanut että isä pitänyt unikoulun ja siitä on pidetty kiinni. Yksin ei jätetty ja siliteltiin ja otettiin välillä syliin. Äidin kanssa ei olisi onnistunut, niin se maito vaan tuoksuu kauas 🙂 Ekan yön huuteli mutta kolmantena yönä molemmat jo nukkui paremmin. Rintamaito irrotettiin kokonaan nukahtamisesta ja nukkumisesta. Ihmeen kaupalla nuo auttoi ja kahdeksankuisesta nukkuivatkin jo hyvin vaikka päivällä saivat vielä rintamaitoa. Voimia vielä kovasti! Löydätte varmasti tavan mikä teidän pojalle ja perheelle toimii! 🙂

    Vastaa
  12. Heidi 21 lokakuun, 2015

    Mä en tiedä, kuinka monta kertaa vauva herää yöllä 😀 nukutaan vierekkäin ja välillä havahdun siihen, että tissi on kadonnut vauvalta. Veikkaisin että joku 2-8 kertaa. Eka unipätkä taitaa olla 4-5h. En kuitenkaan herää kunnolla edes joka yö ja uni jatkuu aika heti havahtumisen jälkeen. Koen jaksavani tosi hyvin ja tää toimii meillä 🙂 vauva kohta 5kk ja täysimetyksellä mennään 6kk asti. Mä oon aika paljon lukenut imetyksestä, niin kannustan ihan ehdottomasti osittaisimetykseen! Sitä voi olla vaikka vaan yksi tai kaksi kertaa päivässä. Kuitenkin ne imetyksen terveydelliset hyödyt on vieläkin aika isoja kum vuoden ikään suositellaan äidinmaitoa (tai korviketta) pääasialliseksi ravinnon lähteeksi. Mutta mä nyt olenkin tällainen imetysinnostunut 😀

    Vastaa
    • Heidi 21 lokakuun, 2015

      Ainiin, lisään vielä, että ootko kuullut Gordonin unikoulusta? Sitö oon monen kuullut kehuvan kun ei mikään muu ole toiminut eikä ole halunnut huudattaa eikä lopettaa imetystä 🙂

      Vastaa
  13. Anu 21 lokakuun, 2015

    Hei! Meillä kohta 10kk ikäinen tyttö. Ollut aina pelkkä tissilapsi, eli ei ole saanut koskaan korviketta. Tai joo joo yritetty on aina joskus, mutta ei suostu pullosta syömään. Meidän yöt alkoi menemään n. Kuukausi sitten todella levottomiksi. Heräili tunnin välein ja aina piti saada tissiä. Ei kelvannut tutit eikä silittelyt. Alkoi olla oma jaksaminen jo kortilla. Päätin että en anna öisin tissiä. Siirsin pinnasängyn mahd. Kauas vanhempien sängystä.(sekin jo varmaan auttoi kun en haissut niin lähellä 😀 ) Menin samaan aikaan nukkumaan tytön kanssa että jaksaisin yöllä valvoa. Ja onnekeksi menin. Klo 02 alkoi tissin vaatiminen toden teolla. Siihen saakka auttoi tutin laitto ja tassuttelu. Pari tuntia itki. Otin aina syliin kun yltyi oikeen kovaksi. Olin siis vieressä koko ajan. Ja oikeesti tyttö oppi parissa yössä että tissiä ei öisin saa. Päivisin syö hyvin tissiä aina ruoan päälle. Eli jos vain oma sinni riittää niin suosittelen ensin kokeilemaan pelkän yöimetyksen lopettamista. Tsemppiä sinne! Tiedän niin nuo tunteet.

    Vastaa
  14. Ada 21 lokakuun, 2015

    Moikka! Täällä tuttia ei käytössä ja tiheät 10 kk imetystä takana, ei koskaan korvikkeita käytössä ollut. Yöimetyksistä päästiin kertaheitolla eroon isän toteuttamalla tassuttelu-unikoululla. Kahden yön jälkeen täydet yöunet! Ja itku oli hyvin hallinnassa isin turvallisessa sylissä. Johdonmukainen toki pitää olla eli äiti ei voi alussa ollenkaan mennä rauhoittelemaan yöllä. Suosittelen!

    Vastaa
  15. noora 21 lokakuun, 2015

    Vauva 9kk nukahtaa klo 20. Herää viimeistään puolilta öin ja tulee kainaloon, noin puolet kerroista haluaa myös tissiä. Tutti kelpaa kuitenkin myös hyvin ja usein riittää pelkästään. Yöllä syö 1-2 kertaa ja herää 7.30 paikkeilla. Tuttia joudun laittamaan myös muutamaan otteeseen, mutta tutti/imetys saa vauvan nukahtamaan heti uudelleen.
    Imetyksen tuki ry:n fb-sivulta voisit saada apua lempeään tissivauvan unikouluun?

    Vastaa
  16. Minttu-Maaria 21 lokakuun, 2015

    Meillä yöt sujuu hirmu mukavasti ja olen älyttömän kiitollinen siitä! Mulla on erittäin rankkoja kokemuksia valvomisesta ja vakavista unihäiriöistä vuosien ajalta (ei siis liity vauvaan) eikä vastasyntyneen kanssa valvominenkaan ja se alkuaikojen väsymys ollut mitään verrattuna siihen, mitä olen joskus kokenut.

    Meillä on joskus kausia, että heräillään enemmän ja joskus heräillään vähemmän 🙂 Meillä elellään hyvinkin lapsentahtisesti, mikä tarkoittaa sitä, että vauva nukahtaa joskus klo 21-24 välillä, sitten kun malttaa käydä nukkumaan, ja nukkuu ainakin aamuyöhön heräämättä, yleensä 4-5 tuntia putkeen. Joskus unta tulee jopa 9 tuntia ja sitten ollaankin aamulla hämmästyneitä, että mitenkäs nyt on jo aamu 🙂 Ja joskus minä olen tormakkaana heräämässä seitsemältä ja vauvakin on pää pystyssä ja ajattelen, että onkohan pienellä nälkä, mutta kun katson seuraavan kerran kelloa, niin se onkin jo puoli kymmenen, hups! Vauva ei koskaan yöllä itke, vain vastasyntyneenä ja muutaman kuukauden ikäisenä parkui ja ähki silloin tällöin öisin. Nukumme perhepedissä ja havahdun helposti siihen, kun vauva alkaa liikehtiä levottomasti ja ilmaisee sillä tavalla nälkäänsä. Sitten syötän vauvan, joka syö silmät kiinni ihan unisena ja kun masu on täynnä, niin hän jatkaa tyytyväisenä uniaan. Vaikka joinain öinä herätään muutaman kerran, niin yöt on meillä silti rauhallisia. En varmaan nukkuisi tuon paremmin ilman vauvaakaan 🙂

    Meillä on jouduttu antamaan alusta asti korviketta imetyksen ohella, mutta öisin riittää monesti pelkkä imetys. Enkä ole oikein missään vaiheessa huomannut, että nukkuuko vauva paremmin vai huonommin imetyksen/korvikkeen jälkeen. Tutti ei ole vauvalle kelvannut eikä sille ole oikein ollut tarvettakaan. Nyt tärkeäksi on tullut unipupu, jota lutistellaan ennen nukkumaankäymistä ja paijaillaan herätessä.

    Toivottavasti saisitte rauhaa öihinne, olen välillä huolissani, että miten oikein jaksat noin vähillä/katkonaisilla unilla!

    Vastaa
  17. tytti 22 lokakuun, 2015

    Meillä nukuttiin ensimmäinen vuosi aika heikosti, niin yöllä kuin päivälläkin ? hirveän raskasta aikaa! Jatkuvasti ihmettelin, miten lapsi voi pärjätä niin vähällä unella! Jatkuvan valvomisen seurauksena aloin myös itse kärsiä unettomuudesta, tietysti silloin kun itse olisi saanut nukkua ei uni tullut… Opettelin siis itsekkin nukkumaan uudestaan, melatoniinin avulla!
    Poika on syönyt korviketta n. 3kk ikäisestä lähtien ja tuttia myös, kaikki keinot kokeiltiin unikoulut, tassuttelut yms… Nyt täytti juuri 2-vuotta ja nukkuu! Viime kesänä ja nyt syksyn aikana alkanut suht varmasti nukkumaan koko yön! Vieläkin tuntuu uskomattomalta kun saa nukkua! ? pari vuotta siinä meni! Koen hirveästi sympatiaa lasten unen kanssa painiville, väsymys on kamala olotila ? paljon voimia! ?

    Vastaa
  18. Heli 22 lokakuun, 2015

    Meilläkin kahden lapsen kohdalla, isä piti unikoulun ja se toimi parissa yössä.

    Vastaa
  19. Meiju 23 lokakuun, 2015

    Mä lopetin imettämisen kun poika oli hiukan reilu 7kk ja yöt alkoi sujua todella hyvin, KUNNES noin 9kk iässä alkoi herätä 10-15 kertaa yössä ja tätä kesti muutaman kuukauden! Kävin jo töissä, joten ehkä se oli sitten eroahdistusta tms mutta voin kertoa, että tiedän mitä väsymys on 😀 Yritin silloin ottaa viereenkin, ei auttanut. Herättiin ja huudettiin, silittelylläja sylittelyllä yms selvittiin aina takaisin uneen, mutta kun huuto alkoi taas 30 min päästä, niin eipä paljoa auttanut. Yritettiin opettaa nukahtamaan itse, mutta tassuttelu ei auttanut – ei äidin eikä isän toimesta. Yksi ilta huudatettiinkin aina pientä pätkää illalla, mutta sitten itkin jo minäkin … 😀 Lopulta aika varmaan teki tehtävänsä. Ensin yöheräily vain väheni ja sitten noin 1-vuotiaana otettiin iltoisin käyttöön se, että siirryimme sängystä kauemmas. Olimme vuorotellen paikalla ja luin esimerkiksi kirjaa, mutta en koko ajan silittänyt tms – tämä tuotti yllättävän nopeasti tulosta ja jossain kohtaa tajusin, että lapsi nukahtaa parissa minuutissa, mutta mä vaan istun ja luen sitä kirjaa.
    En tiedä onko näistä mitään apua teille, mutta ainakin saat täältä myötätuntoa ja ymmärrystä! Tsemppiä ja pidetään peukkuja, että saisitte pian kunnon yöunia!

    Vastaa
  20. Marsku 23 lokakuun, 2015

    Oma poikani on jo eskarilainen, mutta jo vauvana todella hyvä nukkumaan. Ensimmäisen koko yön nukku 6 viikon ikäisenä. Täysimetin häntä puol vuotta ja yhteensä vähän yli vuoden. Tuttia ei huolinut, pullosta välillä sai tissimaitoa, mut se meni vaihtelevasti masuun saakka. Eli on niitä tälläsiäkin tapauksia. 🙂 Paras kommentti on tainnut olla, että en tiedä äitiydestä mitään, koska vauvani syö hyvin rintaa ja ei valvota. 😀

    Vastaa
  21. Tuulis 25 lokakuun, 2015

    Meillä kuopus täysimetetty tutiton alkoi nukkumaan kokonaisia öitä 3 kk ikäisenä, ongelmat alkoikin sit vasta vuoden ikäisenä kun tuli paljon uusia taitoja ym. ja herra päätti kukkua kaiket yöt…tähän apu saatiin unikoulusta ja siitä että poika siirrettiin omaan huoneeseen nukkumaan. Esikoisen kohdalta huonot yöt oli tuttuja joten aika hämmentäväähän se oli saada vauva joka oli tyytyväinen ja nukkui pitkään ja hartaasti..tsemppiä teille ?

    Vastaa
  22. Laura 31 lokakuun, 2015

    Muistelen että meillä yöt parani radikaalisti kun lopetin yöimetyksen n 10 kuisena esikoisen kohdalla: huudattamaan vaan jouduttiin, otti tutittomalla täysimetetyllä kyllä erityisen koville se. Että ymmärrän hyvin sen haluttomuuden huudattaa, se oli ihan kamalaa sen muutaman yön kun lapsi vaati tissiä eikä saanut. Mutta ihan sama tuntuma, nämä tissittelijät herättävät ja korvikemuksut nukkuvat autuaasti.
    Se hyvä puoli oli huudattamisessa että sai vielä jatkaa imetystä, meillä se meni tuonne 14kk saakka lopulta ja uuden raskauden alkupuolella sen pikkuhiljaa lopetttelin. Nyt näen jo unia kuopuksen imetyksestä, on siinä symbioosissa vaan jotain ihanaakin vaikka tietää miten se myös vaatii.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.