Päätin viime maanantaina ottaa härkää sarvista ja aloitin sokerilakon. Ihan tosta noin vaan, hetken mielijohteesta! Kyse on tosin ehkä paremminkin herkkulakosta, kun ihan täysin en sokeria pysty (tai haluakaan) välttämään. Alkoi vaan yhtäkkiä tuntua, että sokeri oli se energia jolla meikäläistä on pidetty pystyssä viimeiset pari vuotta, vai miltä kuulostaa pullaa aamupalalla, karkkia välipalaksi, kakkua päiväkahveilla, suklaata ruoan jälkeen, pari pullaa iltapalalla ja siihen vielä jälkkäriksi vähän karkkia. Huhhuh, mitkä herkkuöverit!
Sama tahti kun on jatkunut jo vähintään parin vuoden ajan niin ehkä oli aikakin vähän haastaa itseä. Teen tai kahvin seurana menee nykyään riisikakkua hunajalla, aamu- ja iltapalan vehnät ja makeat jugurtit vaihtui rahkaan ja marjoihin tai vaihtoehtoisesti munakkaisiin ja ruoan jälkkäriksi nappaan muutamat pähkinät tai kuivahedelmiä. Lipsumista tulee sen verran, että sallin mehun juomisen (sitä juon muutenkin tosi harvoin) ja tuikitavallisten elintarvikkeiden kuten leivän syömisen. On yllättävää miten monessa ruoassa onkaan sokeria!
Aion ensin lakkoilla kuukauden, siitä eteenpäin sallin lipsumiset erityistapauksissa, kotiin herkkuja ei kuitenkaan saa raahata jatkossakaan. Monet sanoo että ekat kaksi viikkoa on pahimmat, mutta mulle eka viikko on tuntunut yllättävänkin helpolta. Ehkä mä vaan sunnuntaina tankkasin niin hyvin varastoon, että siitä riittää vielä koko kuukaudeksi.. Muitakin lakkoilijoita tiedän siellä olevan, joten jakakaahan mulle parhaat välipalavinkkinne. Ei jaksaisi kuukautta vetää pelkkää rahkaa ja banaanilettuja!
Mun on tästä sokerittomuudesta pitänyt kirjoitella jo vaikka kuuuuuuinka kauan, mutta jostain syystä en ole saanut aikaiseksi. Mä olen siis lokakuun lopusta asti ollut ilman sokeria ja keinotekoisia makeutusaineita, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta! 🙂
Hunajaa olen syönyt muutamaan otteeseen leivonnaisten muodossa.
Leipiä en ole kytännyt kylläkään. Mutta mehut, jukurtit ja herkut on ruokavaliosta kokonaan pois, enkä niitä enää edes kaipaa.
Kannattaa olla muuten tarkkana noiden kuivahedelmien kanssa, niissä on meinaan melkein kaikissa lisättyä sokeria (sinänsä hassua, kun kuivatut hedelmät nyt on pelkkää sokeria).
Ylimääräinen napostelu on itseasiassa vähentynyt tässä kuukausien aikana ylipäätään tosi paljon. Mutta jos jotain tekee mieli, niin otan purkin ananasta, pähkinöitä tai purkkaa. 😉
Kiva että säkin oot uskaltautunut kokeilla tätä samaa hullutusta :)! Sokerittomuus tuntuu olevan nyt jotenkin kovastikin muodissa, kun monet bloggaajatkin hurahtaa. Mä en ehkä ihan elämäntavaksi tätä pystyis ottamaan, kun tykkään niin paljon leipoa enkä tahdo siirtyä super food kakkuleipuriksi :). Pähkinät mullakin on nyt ollut herkkujen asemassa, ja ehdoton lemppari on hedelmät rahkalla ja kanelilla!
Pullaa aamupalalla, karkkia välipalaksi jne kuulostaa niiin tutulta… Vitsit kun olisikin kiva koittaa viettää sokeriton kuukausi, mutta musta ei taida olla siihen… 😀
Ihan varmasti säkin pystyisit, jos munkin kaltainen pullahiiri pystyy! Kannattaa kokeilla ennen kesää, ettei sit tartte kieltäytyä jätskistä :),
Kylläpä tekisi hyvää itse kullekin. Olen nimittäin aikamoinen sokerihiiri minäkin. Välillä pidän sokerittomia päiviä, jotka nekin tekevät tiukkaa 😀
Mä uskon että sokerittomatnpäivät voi olla jopa hankalampiakin, kun missään vaiheessa ei kuitenkaan pääse siitä himosta eroon. Nyt kahden viikon jälkeen mun ei nimittäin oikein edes tee mielikään herkkuja niin paljoa. Siitä vaan kokeilemaan!
Mä ”jouduin” kans vähentämään sokerin syöntiä. Tahti oli aikalailla sama kun sulla. Välipalaksi otan omenaa ja välillä intouduin kuorimaan ja pilkkomaan paloiksi porkkanaa. Sitä on kiva rouskuttaa. Ja kun ne on pieninä paloina rasiassa se tuntuu siltä ku söis irttareita. 🙂 Joskus repäisen ja ostan paketillisen viinirypäleitä. Toki niissäkin on sokeria aikalailla mutta on ne terveellisempiä ku karkki. Totaalikieltäytyjäksi en voi alkaa. Välillä on vaan ostettava suklaalevy mutta on tässä saatu karsittua aikalailla sokeria.
Kuulostaa just siltä mihin mäkin haluan tällä lakolla pyrkiä. Että pystyis tuntuvasti vähentämään herkuttelua, mutta välillä vois syödä herkkuja sopivassa määrin. Tsemppiä jatkoon :)!
Heh kuinka tutuille monikin noista mainitsemistasi asioista kuulosti 😀 Mäkin kaipaisin välipalavinkkejä, rahka tulee korvista ulos. Eilen söin raejuustoa, marjoja ja banaania. Joskus lisään myös vähän pähkinöitä. Jos ei ole liian tarkkana hiilareiden suhteen, niin myös hapankorput esim. kalkkunan kanssa toimii välipalalla:)
Raejuuston mä oonkin jostain syystä unohtanut melkein kokonaan! Täytyypä vähän koittaa kaivella jotain kivoja reseptejä netistä ja jakaa niitä täälläkin, kun oon ite saanu testattua..
Minä olen kans koittanut vähentää sokerin syömistä, mutta ihan ilman en voisi olla. Välipalaksi syön usein Valion turkkilaista jugurttia hunajalla, smoothieta, vihreitä omppuja..
Oi smoothiet on ihan parhaita, voisin vaikka elää niillä :)! Tuntuu vaan että kaikki mun välipalat ja ilta- ja aamupalat on marjoja tai hedelmiä tai rahkaa..
Löysin luontaiskaupan lehdestä välipalaohjeen: Chia-puuro: Chia-siemeniä,vettä, puolukoita tai mitä marjoja haluat, banaania ,makeutukseen hunajaa (itse olen käyttänyt steviaa). Nämä olen sekoittanut sähkövatkaimella.Meistä tämä on ollut raikasta ja hyvää.Terveisin Tummu
Chia-siemeniä en ookaan koskaan vielä koklannut, mutta toi puuro kuulostaa tosi herkulta! Olis jotain vaihtelua perus Suomi-viljoille. Kiitti vinkistä!