Joulun pyhiä ajatellen jaan teille hyvän sämpyläreseptin, jolla saa tuoretta leipää aamupalapöytään ilman että tarvitsee itse herätä aamukuudelta leipomaan taikinaa. Tämän reseptin nappasin joskus ystävältä, sämppäreiden nimi oli namaste-sämpylät tai jotain vastaavaa. Samantyylisiä reseptejä taitaa olla useampiakin, mutta näiden onnistumisesta voin mennä takuuseen. Meillä näitä on leivottu silloin kun on ollut vieraita yökylässä, koska mikä sen ihanampaa kuin yllättää ystävät vastaleivotuilla sämpylöillä!
SÄMPYLÄT
7 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 1/2 rkl suolaa
3 dl ruisjauhoja
noin 10 dl vehnäjauhoja
Sekoita ensin vesi ja hiiva, lisää sitten joukkoon muutkin ainekset. Kohota pari tuntia huoneenlämmössa tai yön yli jääkaapissa. Nostele lusikalla nokareita pellille, lisää ripaus jauhoa ja leikkaa saksilla risti päälle. Paista 230 asteessa 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä ilman liinaa, niin sämpylöistä tulee päältä rapeita.
Harmi ettei kaapista löytynyt ruisjauhoja, muutoin olisin tehnyt taikinan aamua ajatellen. Kiitti reseptivinkistä, täytyy laittaa talteen 🙂
Siis kuivahiiva sekoitetaan veteen? En kysy kettuillakseni, vaan ettei sit mee aamu pilalle jos teen väärin! 🙂
Joo veteen! Varmaan voi halutessaan kyllä sekoitella kaikki ainekset keskenäänkin, mutta mä olen aina laittanut kuivahiivan vähän kättä lämpöisempään veteen.
Oih, tuli niin herkullisia sämpylöitä ja vieraatkin kehuivat. Kiitos vinkistä! Ja tein juuri ohjeen mukaan, hiiva veteen jne.