Tiedättekö mitä meidän postilaatikkoon kolahti täysin meidän yllätykseksi? Nooalle tuli parin viikon päähän kutsu maitoaltistukseen keskussairaalalle. En tiedä kuka lähetteen on määrännyt, ehkä neuvolalääkäri joka viime käynnillä sanoi konsultoivansa vielä lastenlääkäriä allergiaepäilyn suhteen? Noh, joka tapauksessa altistustesteihin ollaan menossa ja allergia-arvailuihin saadaan toivottavasti jokin vastaus. Samaan aikaan sekä helpottavaa että toisaalta yhdentekevää.
Vasta eilen ehdin Kertullekin sanoa whattsappissa että meillä on tilanne Nooan kanssa rauhoittunut huomattavasti viimeisen parin viikon aikana, ja taas on alkanut epäilyttää onko Nooalla sittenkään mitään allergiaa. Poika on enimmäkseen tyytyväinen, nauravainen ja seurallinen eikä turhia itkuja ja kiukkuja ole juurikaan enää ollut. Tänään kuitenkin otettiin taas pari askelta taaksepäin, Nooa on ollut tosi itkuinen, hieronut vähän väliä naamaansa ihan kuin sitä kutittaisi, kiljahdellut makuulla ollessaan, oksennellut ja nukkunut superlyhyitä päiväunia. Joku tuota pikkumiestä selvästikin vaivaa, maito vai mikä, siitä otetaan nyt onneksi selvää.
Kutsun mukana tuli ohjeistus altistusta varten, esim se että lapsen tulee olla pari viikkoa etukäteen täysin maidottomalla. Kuitenkaan imettävän äidin ei tarvitse karsia maitoa ruokavaliostaan, miksiköhän näin? Te, jotka olette käyneet altistuksessa lastenne kanssa, kertokaa kokemuksistanne. Millaista oli, kauan se kesti, mitä siellä konkreettisesti tapahtui ja millaisia reaktioita hoitajat pitää silmällä? Onko jotain mitä olisi hyvä ottaa huomioon jo etukäteen? Käsittääkseni maitotestailua voi joutua vielä jatkamaan kotonakin mikäli tulos jää sairaalalla epäselväksi..
Menimme aamulla klo 10 Töölön Mehiläiseen. Ensin kävimme juttelemassa päivän kulusta ja taustoista lähetteen tehneen lääkärin kanssa. Sitten meidät otti vastaan todella mukava hoitaja. Hän tarkasti poikamme (10kk) ihon kauttaaltaan ja teki myös prick-testin samalla.
Maitoaltistus (oma korvikepurkki piti ottaa mukaan) aloitettiin pelkällä huulikosketuksella, jonka jälkeen puolen tunnin välein annettiin uusi suurempi annos ruiskulla. Joka välissä hoitaja kyseli pojan vointia ja tarkkailtiin tuleeko iho-oireita (ihottumaa, poskien lehahdusta yms) tai muuttuuko hän kärttyisäksi tai kipuilevan oloiseksi.
Noin klo 13 lääkäri otti meidät jälleen vastaan ja tarkasti pojan. Meidän tapauksessa mitään oireita ei ilmaantunut heti, joten saimme ohjeet kotialtistukseen. Odottelimme vielä pakollisen tunnin verran viimeisen annoksen jälkeen paikanpäällä, ja kotiin lähdimme n.14.30.
Kotona poika huusikin illan ja yön vatsakipua ja vatsa meni sekaisin sekä tuli peppuun ihottumaa. Seuraavana päivänä lääkäri antoikin puhelimitse diagnoosiksi maitoallergian oireiden perusteella.
Ottakaa evästä itsellenne mukaan. Lapsella ei saisi olla vatsa ihan täynnä että suostuu syömään kaikki annokset. Itse annoimme altistuksen aikana soijamaitoa pojalle nälän iskiessä, lääkärin suostumuksella. Vaunut kannattaa tietty olla, saa sitten päikkärit vedettyä mukavasti 🙂 Muuta ei nyt taida tulla mieleen. Paitsi se, että tokihan sieltä pääsee nopeammin pois mikäli heti ilmenee oireita, eli ei se välttämättä noin kauan kestä.
Meidän poika kävi maitoaltistuksessa Jyväskylässä reilu 2 vuotta sitten 3 kuukauden iässä. Itse olin kyllä tuolloin maidottomalla ruokavaliolla, onkohan ohjeistus sitten muuttunut niiltä ajoilta. Iho kun piti saada mahdollisimman siistiksi ennen altistusta. Meillä se ei meinannut millään onnistua ja jouduttiin käyttämään kunnolla kortisonia. Altistus alkoi pienellä annostuksella ja vähitellen lisättiin. Ihottuma lisääntyi vähän päivän aikana, mutta diagnoosia ei saatu. Altistusta neuvottiin jatkamaan kotona. Illalla otin pojan kädessä olleesta ihottumaläiskästä sekä suun ympärille tulleista punaisista pisteistä kuvan ja lähetin sen hoitajalle sähköpostilla. Kuvan perusteella lääkäri totesi maitoallergian. Oireet eivät kuitenkaan lainkaan helpottaneet, eivät vaikka jossain vaiheessa en syönyt oikein mitään. Myöskään korvikkeet, joissa maito oli pilkotussa muodossa, eivät auttaneet. Kuukauden kuluttua asioin uudelleen lasten polin lääkärien kanssa. Saatiin resepti Neocate-korvikkeeseen, ja lääkäri laittoi lähetteen prick-testeihin. Siellä maitoallergia näkyi, 7 mm:n paukamana, kun 3 mm:kin riittää allergian toteamiseen. Kuukautta aiemmin verikokeessa ei mitään allergioita näkynyt. Tässä vaiheessa vasta itsekin uskoin, että maitoallergiaa se on, tosin jälkikäteen voi nyt sanoa, että oli myös paljon muita allergioita, jotka eivät koskaan oikein selvinneet. Neocate-korvikkeen KELA-korvauksen saamiseksi piti altistuksessa käydä vielä uudelleen (tällöin altistettiin Nutrilon Peptillä). Tuolloin altistus olikin yllättäen nopea homma, maitoa ei tarvinnut antaa kuin kerran, ja ihoon tuli riittävästi punaisia pisteitä. Eli vaikka allergiaa on, eikä edes mitenkään lievänä, niin aika sekavaahan tuo silti on. Tsemppiä päivään!
Jos sä vielä imetät, niin itse kokisin kyllä helpompana jättää omasta ruokavaliosta sen maidon pois kuin lopettaa imetys 2 viikoksi ja käyttää erikoiskorviketta. Nykyään käypähoitosuositus väittää, ettei äidinmaidon kautta voisi muka imeytyä allergeeneja. Höpölöpö sanon minä, kun niin paljon on kuullut ongelmaisista vauvoista, joille apu on tullut imetysdieetin kautta. En oikein ymmärrä tuota, että vauva maidottomalla, mutta äidin ei tarvitse karsia ruokavaliota? Jos vauva ei saa korviketta, mistä muualta se maito tulisi??
Meinasin ensin laittaa erikseen viestin, mutta yritän kirjottaa tähän nyt kännyllä (sorry typot) aina sopivan hetken tullen. Toivottavasti muistan selittää kaiken! Tästä tulee siis maraton-kommentti.:)
Tosi nopeesti saitte ajan! Hyvä niin.:) Me oltiin esikoisen altistuksessa just ennen juhannusta. Vuotta aiemmin aikaa ooteltiin yli kuukausi. Nytkin eka aika siirtyi alkavan flunssan takia kuukaudella eteenpäin. Nooa on tietysti nuorempi, niin ehkä altistus hoituu vähän eri tavallakin, mutta ainakin nytkin samaan aikaan olleet pienet sai maitoa esim.veteen tai äidinmaitoon sekoitettuna. Ehkä sun tarttee vaan huolehtia, ettet imetä just ennen kuin olisi tarkoitus ottaa maitoannos, jotta se maito saadaan annettua.
Paikka itessään on kiva – leluja, lattiapinta-alaa, sohva, keittiöpuoli. Jos Minea on mukana, niin sillekin riittää tekemistä. Ekana hoitaja juttelee, ottaa mitat ja käy ihon läpi, jotta tiedetään, mitkä jäljet/ihottumat oli ennestään ja mitkä mahdollisesti johtuu sitten maidosta. Sen jälkeen on normaali lääkärin tarkistus kuunteluineen etc. Sitten alkaa altistuksen valmistelu, eli aikasintaan puoli tuntia hoitajan tapaamisesta tapahtuu mitään.
Eka annos on 0.5ml veteen sekotettuna. Se vaan tuikataan lääkeruiskulla suuhun. Annokset nousee sitten koko ajan, jos oireita edellisistä ei tuu, tyyliin 1ml, 2ml, 10ml, 25ml, 50ml, 75ml. Isommat annokset annetaan lääkeruiskun sijaan tuttipullosta, mukista tai ne voi sekottaa isommilla esim.soseen kanssa. Aina annoksen jälkeen sitten seuraillaan oireita ja ootetaan. Lapsesta aitaa vaan olla hauskaa ja jännää, kun hoitaja tulee tuijottelemaan kasvoihin ja jutustelemaan. 🙂 Annosvälit on minimissä puoli tuntia. Nyt viimeksi ne venyi välillä melkein tuntiin, kun meidän hoitaja kävi välillä muualla. Jos oireita tai epäily sellaisesta tulee, käydään lääkärillä varmistamassa jatko, että lopetetaanko altistus vai jatketaanko vielä. Oireethan voi olla just kaikkia ihoreaktioita, oksentelua, yskää, aivastelua etc. Jos altistus keskeytetään, annetaan allergialääke, rasvataan ihottumat etc ja ootetaan reaktion/oireiden helpottumista. Tolleen ekalla kerralla oireiden ilmaannuttua käydään tarkemmin läpi kaikki maitoa sisältävät tuotteet ja maidottomat vaihtoehdot. Sovitaan seuraavasta altistuksesta, jos on tarvetta esim.vuoden päähän. Sitten pääsee pois.
Meillä esikoinen oli ekalla kerralla vähän reilu 1v (kun otin asian 1v-neuvolassa esiin). Sillon selkeä nokkosihottuma tuli jo kahdesta 0.5ml-annoksesta ja oltiin hyvissä ajoin ennen puolta päivää kotona. Nyt 2-vuotiaana kontrollialtistuksessa päästiin isompiin annoksiin ja saatiin maito alas hedelmäsoseeseen sekotettuna ja paljon vettä päälle, kun tuolla ilmeisesti kutisi suu aina maitoannoksen jälkeen ja meni vähän hankalaksi. Ihottumaa ei tällä kertaa tullukaan, mutta 50ml-annoksen jälkeen alkoi sellainen yskiminen, aivastelu ja silmien vetistys, että altistus lopetettiin joskus ennen yhtä. Oireet ei helpottaneet ekalla allergialääkeannoksella (venattiin joku 40min vaikutusta), niin sai toisen annoksen ja sitten alko helpottaa ja läkäri vielä varmisti tilanteen, niin päästiin lähtemään joskus kolmen jälkeen. Allergialääkehän väsyttää, niin meidän jätkä on ollut ihan tööt sen ja erikoisen päivän uuvuttamana. Itellä on ollut noista altistuksista hyvä fiilis, kun se on hyvin organisoitu, meininki on hyvä ja positivinen, vaikka lapsi joutuukin vähän myös kärsimään allergisen reaktion takia, mutta ainakin se tehdään valvotuissa olosuhteissa. Henkilökunta on kokenutta ja nähnyt varmaan kaiken mahdollisen allergioihin liittyen. 🙂
Tsempit teille!
Luulin jo että saadaan vastauksia kysymys-postaukseen, mutta hyviä vastauksia nämäkin toki. Toivottavasti pikkumiestä ei vaivaa allergia!
meidän lääkäri sairaalalla on sellanen vanhempi nainen, jonka nimeä en enää muista, ei olla yli vuoteen enää käyty.
sinne saa mm lähettää viestiä (valokuva) jos tulee jotain sellaista oiretta mitä miettii altistuksen jälkeen.
lääkäri ainakin oli supermukava, ei yhtään vähätellyt kun kerroin millaista meillä arki on jne.
meidän entisessä päiväkodissa oli allergiahoitajan lapset samassa, niin se maailma on pieni! 😀