ÄITI ON SOMESSA

Tiedättekö millainen on someäiti? Mitä tekee someäiti kassajonossa, liikennevaloissa, lasta nukuttaessa tai vessassa? Miksi someäitiltä löytyy kaikki näteimmät paperipillit, söpöimmät word bannerit, sävysävyyn puetut lapset ja siistein koti? Millainen someäiti on tosielämässä, konttaako se hiekkiksella lasten kanssa ja antaako se lapsen pukea lempparimekkonsa vaikkei se olisi vaatekaapin kaunein? Elääkö someäiti kulissielämää, onko sen lapset onnettomampia kun äitillä ei ikinä ole oikeasti aikaa laittaa kännykkä sivuun ja leikkiä? Mustavalkoinen, rodinit, marjasmoothiet aamupalaksi, gugguut, paperipillit, crocsit, mätsääminen, mistä tunnistaa someäitin?

Meillä on ollut kaveriporukoissa jonkun verran puhetta siitä, miten sosiaalinen media nykyään näkyy arjessa, kuinka se ehkä hallitsee ja koukuttaa joskus vähän liikaakin. Ihmiset kyselee, miten bloggaajat uskaltaa altistaa elämänsä, ja etenkin lapsensa, kaikkien arvosteltaviksi, ja onko siitä ehkä myöhemmin haittaa. Miten blogi juurikaan eroaa instasta, tai facebookista? Joskus bloggaaja väsyy siihen, että harrastus tai työ on läsnä ihan koko ajan, kaikkialla, mutta toisaalta se on myös paljon kiinni siitä, miten asiaan suhtautuu ja miten blogiaan tekee. Perhebloggaajille tai muotibloggaajille tyypilliset tänään tehtiin sitä ja huomenna tätä -postaukset on aika raskaita, sillä todennäköisesti kamera on kulkenut lähes joka paikassa mukana, ja kuvia on räpsitty enemmän kuin on ehditty tehdä muuta. Kuva päivän kahvihetkestä, oota kun mä ensin asettelen nätisti nämä croissantit ja starbucksin mukit, vielä asukuvat, jos mä vielä laittaisin instaan terveiset, tältä muuten näyttää mun kävely snapchatissä! Valitettavasti kylmä fakta on se, että mitä enemmän näyt somessa sitä vähemmän olet läsnä tosielämässä. Bloggaajat on yksi ryhmä, mutta ihan samaan kastiin menee muutkin somettajat eli äidit, joiden kodit ja lapset näkyy harva se päivä instassa ja facebookissa. Jos naapurilta tulee enemmän stooria päivän tekemisistä faceen kuin postilaatikolla livenä tavatessa, niin voit olla varma, että se statuksen päivityshetki ei ole päivän ainut hetki somessa. Ja entäs facen keskusteluryhmät? Niistäkin löytyy omat aktiivijäsenensä, joilta ei tunnu jäävän huomaamatta yksikään kommentti. Some on paha, tosielämä on hyvä, mutta entäs kun ne vuorokausi ilman nettiä -päivät ja viikko blogilomaa -kaudet ei siltikään yleensä tarkoita sitä, että se vapautunut extra-aika menisi suoraan perheelle ja lapsille. Ihmisillä kun on kumma tarve keksiä uusia projekteja vanhojen tilalle niin että tekemisen puutteessa yllättäen sitä keksiikin alkaa siivota kaappeja, leipoa tai tehdä ihan mitä vaan sellaista, joka on odottanut tekemistä jo viimeiset puoli vuotta. On niin vaikea siltikään osata vaan olla, vaikka siihen tarjoutuisi mahdollisuus.

some IMG001

Uutena villityksenä bloggaajien keskuuteen on tullut Snapchat, joka koukuttaa kummalla tavalla vaatien avautumaan videopätkien muodossa mitä ihmeellisimmistä asioista. Oliko järkeä ladata puhelimeen yksi appi lisää, joka entisestään kasvattaa päivän somesaldoa?  Vielä joskus instakin oli aidosti omannäköisensä paikka, jonne lisäiltiin kuvia juuri siinä hetkessä, asioita sen kummemmin kaunistelematta, mutta kuinkas sitten kävikään? Huipputason kamerakuvat valtasivat instan eikä kukaan enää hashtagilistauksiltaan ehdi postata kuviaan siinä hetkessä kun ne eletään. Instasta tuli inspiraatiogalleria, blogien jatke, jossa aitoon ihmiseen ei enää löydä kosketuspintaa sen enempää kuin kehuskelevista facebook-päivityksistäkään. Tämän tyhjiön tuli täyttämään Snapchat, ihanan rähjäiset kotiäidit, siivoamattomat kodit, sydänsurut, arjen realiteetit ja tökeröt avautumiset baarireissuilta. Ihmisiä taitaa sittenkin se kiiltokuvan kääntöpuoli kiinnostaa enemmän kuin mikään muu. Ja onko somettajilla itselläänkin tullut ähky kaunista ja siloteltua kohtaan niin että tarve avautua ja olla oma itsensä on yleistymässä?

Mitä ajatuksia herää, hallitseeko elektroniikka ja some nykyelämää liikaa vai onko puhelimella ja sanomalehdellä lopulta mitään eroa?

0 Comments

  1. Anniina / Raidoilla 31 elokuun, 2015

    Hyvä postaus! Kiitos tästä. Itsekin oon paljon miettinyt sitä että puhelin on vähän liikaa kasvanut tämän äidin käteen, vaikka aika vähän itsella tulee instaan lisättyä kuvia. Mutta sitä feediä on niin mukava selailla ja ettiä inspiroivia kuvia 😉 Snapchattiin en aio koskea, kuulostaa liian koukuttavalta mulle!

    Vastaa
  2. Pirita 31 elokuun, 2015

    Hyvää pohdintaa! Itsellä on semmoinen periaate, että en lapsen läsnäollessa koskaan selaa nettiä puhelimesta tai koneelta, MUUTEN kuin tarkoitukseen, eli bussiaikataulut tai viestiin vastaaminen tms.

    No, tästä periaatteesta kyllä tulee luistettua esim. kun työntää rattaita tai joskus sitä naputtelee jonku kuvan instagramiinkin tai tsekkaa facen hiekkalaatikolla. Silti teen parhaani tuon periaatteen ylläpitämiseksi!

    Vastaa
  3. Pirita 31 elokuun, 2015

    Hyvää pohdintaa! Itsellä on semmoinen periaate, että en lapsen läsnäollessa koskaan selaa nettiä puhelimesta tai koneelta, MUUTEN kuin tarkoitukseen, eli bussiaikataulut tai viestiin vastaaminen tms.

    No, tästä periaatteesta kyllä tulee luistettua esim. kun työntää rattaita tai joskus sitä naputtelee jonku kuvan instagramiinkin tai tsekkaa facen hiekkalaatikolla. Silti teen parhaani tuon periaatteen ylläpitämiseksi!

    Vastaa
  4. Annika/ Morning Glory 31 elokuun, 2015

    Näistä some -jutuista voisi jauhaa loputtomiin. Mua itseäni välillä ihan oikeasti ahdistaa, kuinka paljon puhelin kädessä vietän aikaa. Sitä ihan vaan nopeasti vilkaisee ja päivittää, ja sitten 20 minuutin kuluttua huomaan olevani edelleen siellä somessa. Mä yritän yleensä täyttää mun some kiintiöni silloin, kun en ole lasteni seurassa eli käytännössä se tarkoittaa iltaa, mutta kyllä sitä välillä päivisinkin sinne eksyy.

    Tiukka sääntö meillä on siitä, ettei ruokapöydässä käytetä puhelimia, jotta voimme oikeasti keskittyä juuri siihen hetkeen ja toisiimme, ja siitä olemme pitäneet kiinni tiukasti. Äitini joskus päivitteli kuinka paljon nykyään vanhemmat ovat somessa, mutta toisaalta minun lapsuudessani äitini saattoi istua eteisessä lankapuhelimen äärellä puhumassa ystävänsä kanssa vartin puhelua, kun minä en taas käytännössä puhu koskaan puhelimessa ystävieni kanssa lasten ollessa hereillä. Vanhempani saattoivat myös lukea sunnuntai aamulla pitkään sanomalehteä, kun minä ja siskoni leikimme.. Enkä tiedä miksi se olisi hyväksyttävämpää, kun se että selailen nettiä sen saman ajan. Eli mielestäni sillä ei ole väliä käyttääkö se vanhempi puhelinta, tietokonetta vai lukeeko sanomalehteä silloin tällöin, kunhan on pääsääntöisesti läsnä ihan oikeasti.

    Vastaa
  5. Jenna 31 elokuun, 2015

    Siis miten hienosti, rehellisesti ja aidosti kirjoitettu postaus! Olen aivan samaa mieltä että some on tullut sosiaalisen elämän tilalle. Välillä naurattaa käsite ’sosiaaalinen media’ kun ei se kovin sosiaalista ole jos esimerkiksi kaveriporukassa ollessa keskittyy ennemmin mobiililaitteeseensa kuin siinä hetkessä oikeasti livenä oleviin ihmisiin.
    Mulle on tullut viime päivinä kunnon some-ähky ja siksi päätinkin pitää breikin facesta ja instasta (snäppiä en osaa edes käyttää. 😀 )
    Sinulla on kyllä sana ja kirjoitus hallussa! Olisi muuten kiva kuulla minkälaista bloggaminen on duunina tai miten ylipäätänsä blogista voi saada aikaan työn. 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.