Prahan matkasta on nyt noin viikon verran aikaa, joten ehkä on jo hyvä aika käydä läpi kännykän kuvavirtaa ja kirjoittaa Prahan vinkit muistiin. Meidän matkakohteeksi Praha valikoitui pääasiassa kolmen kriteerin perusteella. Halusimme matkustaa jonnekin melko lähelle, mutta kuitenkin kokea jotain uutta. Pitkä lentomatka olisi ollut ensinnäkin melko tuskaisa lasten kanssa matkustaessa, ja kun aikaa lomailuun ei ollut käytettävissä kokonaista viikkoa, emme edes harkinneet lentämistä Eurooppaa pidemmälle.
Toinen kriteereistämme oli edullisuus. Halusimme pienen irtioton arjesta ilman että rahaa kuluisi tuhansia euroja, ja tässä suhteessa Praha oli todella hyvä valinta. Söimme joka aamu aamupalan jossakin kahvilassa ja pariin kertaan päivän aikana tuli myös ruokailtua ravintolassa ja ostettua kahvikupposia herkkuineen milloin mistäkin. Aamupalalla kaksi henkeä pärjäsi useimmiten noin kymmenellä eurolla (sisältäen leivät, juomat ja jälkkärit), päivällisen maksaessa taas noin kympin luokkaa per henkilö. Yhden päivän ruokailut perustason ravintoloissa kuittasi kokonaisuudessaan kahdelta hengeltä siis reippaasti alle satasella.
Kun lähtee lasten kanssa matkalle, on tietenkin tärkeää huolehtia että myös lapset viihtyvät. Niinpä matkakohde valittiin myös ajatellen aktiviteetteja lapsille, varsinkin kun kyseessä jo alkujaan oli kaupunkiloma, joka ei ole ihan yhtä vaivaton lasten kanssa kuin rantaloma. Onneksi Prahasta sattui löytymään yksi maailman parhaista eläintarhoista, johon mekin suuntasimme heti toisena päivänä. Kävimme myös Morsky Svet -akvaariossa, mutta se ei mielestäni loppujen lopuksi ollut vierailun arvoinen, sillä myös eläintarhassa oli jonkun verran mereneläviä.
Prahan eläintarha oli mielenkiintoinen ja viihdyttävä niin aikuisten kuin lastenkin mielestä ja sinne menisin ehdottomasti uudelleenkin. Kiertelimme katsomassa kaikki niin sanotusti pakolliset nähtävyydet kuten Prahan linna, Pyhän Vituksen katedraali, Petrinin kukkula ja kävelimme pitkin Kaarlensiltaa joen toiselle puolelle. Hieman harmitti se, ettemme olleet etukäteen selvittäneet katedraalin aukioloja emmekä päässeet sisälle asti katsomaan kirkkoa. Toisekseen myös astronominen kello jäi näkemättä tarkemmin, sillä juuri meidän vieraillessa vanhankaupungin aukiolla, siellä pidettiin jonkinlaista poliittista yleisötapahtumaa ja koko aukio oli niin täynnä ihmisiä, ettei nähtävyyksien katselemisesta tullut juurikaan mitään.
Meidän vieraillessamme Prahassa ilmat olivat sen verran viileät, että ulkona ei vielä tarennut istua terasseilla. Välillä ripotteli hieman vettäkin, mutta onneksi paikalliset raitiovaunut kulkivat lähes kaikkialle kätevästi ja niillä lähinnä matkustimmekin koko neljän päivän ajan. Helpointa oli navigoida itsensä oikeaan raitiovaunuun käyttämällä kännykän karttasovellusta ja valitsemalla ”julkinen liikenne”. Näin ei tarvinnut juurikaan selvitellä metrojen, bussien ja raitiovaunujen erivärisiä linjoja.
Matkan jälkeen totesin, että Prahaan tulee varmasti mentyä vielä uudelleenkin. Syömisen edullisuus ja lyhyt lentomatka puhuvat sen puolesta, että Prahaa voi hyvin pitää vaihtoehtona vaikka Tallinnalle tai Tukholmallekin. Ostokset Prahassa tulivat maksamaan hyvin lähelle Suomen hintoja, lelut olivat jopa kalliimpia kuin täällä meillä paikallisissa supermarketeissa. Me kävimme vain kahdessa ostoskeskuksessa pyörähtämässä, Palladiumissa ja Novy Smichovissa, mutta varmasti enemmänkin Prahalla olisi ollut niidenkin suhteen annettavaa. Kokonaisuudessaan Praha oli kaunis, helppo, edullinen ja viihtyisä – suosittelen sitä ehdottomasti vaivattomana kaupunkikohteena.