Sitruunainen mustikkakakku

Perinteiset täytekakut on alkaneet kyllästyttää (tai en oikeastaan ole koskaan niistä tykännyt) niin, että nykyään itse valitsen joka kerta jotain muuta kuin sen täytekakkupohjan, marjat ja kerman kun jollain meidän perheessä on juhlapäivä. Kakut perunajauhoilla tehdyllä pohjalla tai sokerimassakuorrutteella menee hyvin, vielä parempi olisi, jos kaikkiin juhliin olisi mahdollista tilata kakku ulkopuoliselta, mutta itse tehtynä säästää helposti jopa satakin euroa. Vähän uudempana juttuna Suomessakin on alkanut näkyä amerikkalais- ja brittityylisiä täytekakkuja, joiden pohja muistuttaa enemmän meidän kuivakakkuja kuin täytekakkuja. Silti kakuista tulee ihanan pehmeitä ja kosteita, kun täytteet on oikein valittu. Ystäväni kokeili muutama viikko sitten kinuskista dripped cakea (suosittelen!) ja nyt äitienpäivänä mä testasin myöskin Valion ohjeella sitruuna-mustikkakakkua. Pohja muistuttaa pitkälti perinteistä pellille tehtävää mustikkapiirakkaa, maussa on ripaus sitruunaisuutta ja koko komeutta pehmentää vaniljakreemi. Suuuupersimppelit koristelut tein hakemalla kukkakaupasta kukkia, joita uskaltaa käyttää ruokien päällä, ja tadaa, kakku oli nätti kuin mikä ja valmis syötäväksi!

mustikkakakku IMG002 mustikkakakku IMG001

Pohja:

200g voita

3dl sokeria

1dl fariinisokeria

1rkl vaniljasokeria

4 munaa

5dl vehnäjauhoja

1rkl leivinjauhetta

2 1/2dl piimää tai maustamatonta jugurttia

2 sitruunan mehu ja kuori

200g pakastemustikoita

1rkl perunajauhoja

Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon munat yksitellen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen sitruunan ja piimän kanssa. Sekoita tasaiseksi mahdollisimman varovasti. Sekoita mustikat ja perunajauho, ja lisää vielä ne taikinan joukkoon varovasti käännellen. Voitele ja korppujauhota kolme 18cm tai 20cm vuokaa reunoilta ja leikkaa leivinpaperista ympyrät pohjan peitoksi. (tai paista kolmessa osassa, jos omistat vain yhden vuoan) Paista 175 asteessa reilu 30min.

Mustikkacurd:

200g pakastemustikoita

1dl hillosokeria

1 keltuainen

50g voita

Kiehauta mustikat kattilassa ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää hillosokeri ja keltuainen, ja keitä miedolla lämmöllä 5-8min kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä hetki ja lisää joukkoon voi. Laita jääkaappiin odottamaan.

Täyte (kreemi):

150g voita

250g tomusokeria

1 rasia vanilja tuorejuustoa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja puolet tomusokerista. Lisää tuorejuusto, älä vatkaa voimakkaasti. Lisää loput tomusokerit ja vatkaa puolella teholla kunnes kreemi on kuohkeaa ja kiiltävää.

Kun kakkupohjat ovat jäähtyneet ja täytteet on valmiina, aloita kasaaminen. Laita ensimmäisen pohjan päälle puolet mustikkacurdista ja 1/3 kreemistä. Nosta päälle toinen pohja, ja jälleen puolet mustikkacurdista ja 1/3 kreemistä. Nosta vielä päälle viimeinen pohja ja levitä loput kreemit kakun päälle ja ohuelti reunoille. Koristele mustikoilla tai kukilla.

 

2 Comments

  1. M 6 huhtikuun, 2017

    Mitä kukkia olet käyttänyt koristeena tässä? Upean näköinen kakku 🙂

    Vastaa
    • Melina 6 huhtikuun, 2017

      Kiitos! Päällä on harsokukkaa ja olikohan tuo valkoinen joku gerbera?! En mene takuuseen, joten kannattaa vaikka näyttää kuvaa kukkakaupassa ja kysyä 😀 Itse pyysin silloin vaan jotain myrkytöntä valkoista kukkaa.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.