Mikrosementin asennus itse

Lattiamateriaali on meidän raksaprojektissa ollut helpoimpia päätettäviä asioita, sillä jo alusta asti oli selvää, että laittaisimme kaikki kuivat tilat mikrosementillä. Ajattelimme että listattoman talon tyyliin loistavasti sopisi saumaton lattia, ja toisaalta edellisestä kodista olimme oppineet sen, ettei ainakaan parketti ehkä ollut se paras ratkaisu eläväiseen lapsi+koiraperheeseen. Huoltovapaa ja helposti puhdistettava lattia oli selkeästi houkuttelevampi ajatus tähän uuteen kotiin.

Nykyään tarjolla on useampiakin vaihtoehtoja saumattomiin lattiamateriaaleihin. Vanha perinteinen muovimatto, vinyyli, hartsi, linoleum.. Emme kuitenkaan voineet itsellemme ajatella muovimaton näköistä pintaa (kuten esim vinyylikorkissa on), hartsia en ole kuullut kenenkään tutun käyttäneen eikä siitä ole kokemusta, aito betonilattia halkeilee ja weber-lattia taas kuulema helposti lähtee auringon vaikutuksesta kellastumaan, jos sävy on kovin vaalea. Niinpä mikrosementti tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta, niin ulkonäkönsä kuin käyttöominaisuuksiensa puolesta. Lähipiiristämme löytyi mikrosementistä myös sopivasti kokemusta niin, että tiesimme, millaista pintaa olimme asentamassa ja mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota toimittajaa valitessa.

Mikrosementillä on loistavat ominaisuudet, sillä sitä voi käyttää käytännössä minkä tahansa pinnan päällystämiseen, niin ulkona kuin sisälläkin sekä kuivissa tai kosteissa tiloissa. Pinnasta tulee eläväinen ulkonäöltään, kivenkova ja likaahylkivä, mutta kuitenkin pehmeän oloinen jalan alla. Vertaisin tuntumaa jopa muovimattoon, ja yhdessä lattialämmityksen kanssa mikrosementillä on aika mukava kävellä paljaallakin jalalla. Pinnan elävyys riippuu pitkälti siitä, millaisilla vedoilla sementtiä levittää ja kuinka tasaiseksi sen saa hiottua eli halutessaan yleisilmeestä saa hyvinkin moniulotteisen, jopa marmorimaisen. Kauttaaltaan tasaväristä mikrosementistä ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä, vaan pienet värivaihtelut kuuluvat mikrosementin ilmeeseen.

Ehkä tunnetuimpia mikrosementin valmistajia tällä hetkellä on Suomen betonileimasin, mutta me päädyimme lopulta ottamaan materiaalit Ecolanic-merkiltä*, jonka sementti oli edullisempi neliöhinnaltaan, helpompi työstää ja kuitenkin oikein laadukkaan oloinen. Ennen sementtivalmistajan valintaa suosittelen kysymään ja lukemaan juurikin muiden käyttökokemuksia, koska itse ainakin huomasin markkinoiden halvimpien mikrosementin valmistajien saaneen keskusteluissa kritiikkiä, ja siksi unohdimme ne jo heti alkuunsa. Yleensä mikrosementtiä levitetään 2-3 kerrosta, joten omaan korvaani kuulostaa jo lähtökohtaisestikin epäilyttävältä, jos sementin luvataan saavuttavan samat ominaisuudet vain yhdellä levityksellä. Työstövaiheita tulee yhteensä lähes kymmenen, mutta kaikki kerrokset, jotka lattian päälle levitellään, on millinohuita ja yhdessä luovat kivikovan pinnan.

Ecolanicin valikoimasta löytyy useita eri sävyjä, joista voi valita itselleen mieluisan lattiavärin, mutta meille tehtiin vielä värikartan vaaleinta harmaata aavistuksen vaaleampi sävy sekoittelemalla joukkoon vähemmän pigmenttiä. Ecolanicin Eemeli lupasi meille hyvin vaaleaa harmaata, mutta samalla varoitteli, että tekemällä omia väriseoksia, lopullisesta sävystä ei voi täysin mennä takuuseen siinä mielessä, että on lähes mahdotonta tavoitella jotain tiettyä värisävyä esim jokin maalikartan väri mielessään. Onneksi jo ensimmäinen sementtikerros osoitti sävyn osuneen juuri oikeaan, vaikka väriä olisi toki toisella levityskerralla voinut vielä halutessaan tummentaa tai vaalentaa.

Lattian työstäminen meillä alkoi betonivalupinnan siivoamisesta eli kaikki pienetkin maalipisarat raaputeltiin pois ja lattia imuroitiin hyvin. Sen jälkeen alkoi itse mikrosementin asentaminen, joka sisältää Ecolanicin materiaaleilla seuraavat vaiheet:

1. primeri Lattian pinnalle levitetään nestemäinen tartunta-aine. Levitys onnistuu tavallisella maalitelalla ja on nopeaa sekä helppoa. Kuivumisaika on noin 6h.

2. grueso Tartunta-aineen kuivuttua päälle levitetään karkea mikrosementti. Tämä tapahtuu lastalla pieni alue kerrallaan, ja kerroksen tulee olla mahdollisimman ohut ja tasainen. Aine jämähtää melko nopeasti, mutta on uudelleenkäsittelyvalmis noin 6h päästä. Mikäli mikrosementti asennetaan betonipohjan päälle, kannattaa tässä vaiheessa halkeamakohtien päälle asetella pala lasikuituverkkoa, ettei halkeamat tule lopullisen mikrosementtipinnan läpi.

3. hionta Karkean mikrosementin kuivuttua koko pinta hiotaan niin että lastan jättämät tasoerot häviää. Seinän ja lattian rajat kannattaa käydä myös tarkasti läpi käsin hioen, ettei rajapinnasta tule epäsiisti.

4. ja 5. mikrosementti Kun lattia on kauttaaltaan hiottu, voidaan alkaa levittämään itse hienoa mikrosementtiä. Tämä tapahtuu samaan tyyliin kuin grueson levittäminen eli ohuesti (noin 1mm) lastalla ja pieni alue kerrallaan ennen kuin aine jämähtää ja alkaa paakkuuntua. Lopullisen lattia elävyys määräytyy tässä vaiheessa sen mukaan, kuinka tasaisesti sementin saa levitettyä. Kohdat, joihin sementtiä tulee paksummin, jäävät lopullisessa lattiassa näkymään tummempina kohtina. Ensimmäisen kerroksen levittämisen jälkeen pinta jälleen hiotaan ja päälle levitetään toinen samanlainen kerros hienoa mikrosementtiä. Ennen sementtipintojen levittämistä lattiaa voi halutessaan aavistuksen kostuttaa, jolloin levittäminen helpottuu kun sementti ei kuivu niin nopeasti. Toisen mikrosementtikerroksen jälkeen pinta jälleen hiotaan.

6. primeri Mikrosementin päälle lisätään maalitelalla jälleen primeria, vedellä lantrattuna.

7. lakka Ennen viimeistä vaihetta pinta kannattaa imuroida ja siistiä hyvin, sillä kaikki pinnalla oleva roska jää lakkauksen alle näkyviin. Siivouksen jälkeen lattia lakataan kolmeen kertaan joko maalitelalla tai lastalla, kumpi levitystapa itselle on paras. Yhden lakkapinnan kuivuminen kestää pari tuntia, mutta ennen käyttöä pinnan tulee antaa kuivua vuorokauden verran. Lakkakerroksiin tulee kaikkiin kolmeen oma sekoitus eli lakan määrää seoksessa vähennetään kerrosten lähestyessä loppuaan.

Työvaiheita mikrosementillä pinnoitettaessa tulee useita, eikä isoja pintoja pinnoiteta ihan hetkessä, mutta jos viitseliäisyyttä löytyy, niin itse asentamalla saa säästettyä tuntuvasti rahaa. Ecolanicilta kaikki lattiaan tarvittavat aineet maksaa hieman alle 30€/m2, ja työn kanssa useimmat valmistajat ottavat noin 90-150€/m2. Etenkin pienempiä pinta-aloja suosittelen ehdottomasti pinnoittamaan itse, mutta isommissa kannattaa miettiä, löytyykö itseltä viitseliäisyyttä ja aikaa. Meillä mikrosementillä pinnoitetaan noin 150m2, ja Niko on tehnyt lattioita töiden jälkeen iltaisin suunnilleen kolmisen viikkoa, joten pienestä projektista ei näissä neliömäärissä ole kyse.

Mikäli mikrosementti kiinnostaa lattia- tai seinämateriaalina (tai minkä tahansa materiaalin pinnoitteena), suosittelen olemaan yhteydessä Ecolanicin myyjiin, ja tietenkin meiltäkin saa kysyä mitä tahansa lattiaan liittyen. Ecolanicilta saa pinnan valmiiksi saakka tehtynä tai halutessaan asiantuntevaa ohjausta asentamisen avuksi. Meille myyjä Eemeli kävi tuotteen toimittaessaan näyttämässä muutamat vedot malliksi ja muutenkin on ollut tarvittaessa puhelimen päässä neuvomassa. Isoin ongelma meillä oli alkuun se, ettei osannut arvioida kuinka tasaisesti aine on levitettävä ja kuinka tarkasti pintaa hiottava, mutta heti valmista pintaa saatuaan Niko sai homman päästä kiinni, ja työ helpottui. Tekemistä lattiassa on ehkä ollut enemmän kuin aluksi kuvittelimme, mutta jos meiltä kysyisi lähtisimmekö hommaan uudelleen, niin vastaus olisi helppo. Todellakin lähtisimme, sillä lopputulos on käsittämättömän hieno!

*Tuotteesta saatu alennus somenäkyvyyttä vastaan.

15 Comments

  1. Dani 23 tammikuun, 2017

    Olisi ollut kiva nähdä lopputulos myös.

    Vastaa
    • Melina 25 tammikuun, 2017

      Juuri viimeinen kuva ei ollutkaan näköjään jostain syystä latautunut, joten kiitos kun huomautit. Tuossa keittiökuvassa siis näkyy aavistus tuosta valmiista lattiasta, mutta parempia kuvia meillä ei tällä hetkellä valitettavasti ole, kun lattiat peitettiin heti kuivuttuaan papereilla. Laitan kyllä myöhemmin lisää kuvia, varmaan jo ensi viikolla, kun hommat alkaa valmistua myös alakerrassa.

      Vastaa
  2. Elina 24 tammikuun, 2017

    Kiva idea lattiaan! Kuulostaa kyllä aika työläältä tehdä ja aikaa vievältä, kun vertaa esimerkiksi parkettiin/laminaattiin ja epoksi-lattiakin on tuohon verrattuna todella nopea vaihtoehto. Tsemppiä viimeisille metreille 🙂

    Vastaa
    • Melina 24 tammikuun, 2017

      Kiitos! Aikamoinen kiire tässä kieltämättä meinaa puskea päälle, mutta eiköhän me ajallaan päästä muuttamaan 🙂

      Vastaa
  3. Suvi 20 helmikuun, 2017

    Teidän lattia näyttää tosi hyvältä! Millaiset kokemukset ovat olleet käytössä? Miten tuossa sävyssä näkyy mielestänne lika, siis pöly/hiekanmuruset jne? Yritin muuten haeskella sivulta haku-kenttää, jotta olisin voinut hakea muitakin lattia-aiheisia postauksia, mutten sellaista löytänyt.

    Vastaa
    • Melina 20 helmikuun, 2017

      Hmmm, täällä idealistassa tosiaan ei taidakaan olla hakutoimintoa.. Lattiasta on vielä tulossa lisää postauksia myöhemmin. Mikrosementtihän aina jää vähän eläväpintaiseksi sävyltään, joten sillä tavalla lika sulautuu hyvin lattiaan. Pöly ja hiekka ei mitenkään erityisesti näy, mutta esim mehuläikät kyllä, kun lattia on meillä kuitenkin aika vaalea.

      Vastaa
      • Suvi 21 helmikuun, 2017

        Kiitos vastauksestasi! Onko teillä imeytynyt esim. ne mehuläikät lattiaan jos on jääneet pidemmäksi aikaa lattialle?

        Vastaa
        • Melina 21 helmikuun, 2017

          Ei ole vaan kaikki on lähtenyt pyyhkimällä pois. En usko että lakkapinnan läpi kauhean helpolla imeytyy mitään.

          Vastaa
  4. Paula 11 toukokuun, 2017

    Terveiset täältä halvimmalta mikrosementtitoimittajalta. 🙂 Kirjoituksessasi epäilit sitä, voiko tuotteemme saavuttaa samat ominaisuudet yhdellä levityskerralla muihin mikrosementteihin verrattuna. Vastaus on: kyllä voi. Tuote on juuri siksi niin edistyksellinen. Kuluttajien lisäksi moni suuri rakennusyhtiö on valinnut tuotteemme ja kokemukset ovat hyviä, joten kyllä sen toimivuuteen voi luottaa. Onnea ja menestystä teidän lattiallenne, joka näyttää myös hienolta! T: Paula Z Counterformilta

    Vastaa
    • Melina 19 toukokuun, 2017

      Kiva kuulla, että teidänkin tuote toimii hyvin 🙂 On iso plussa näin kuluttajan näkökulmasta, että markkinoilla on monenlaisia vaihtoehtoja, joihin voi luottaa.

      Vastaa
  5. kIINOSTAA OLI KIVA SEURATA ASIAA , OLEN VANHA YRITTÄJÄ OLISIN KYLLÄ HALUKAS TEKEMÄÄN JONKUN OSAAVAN KANSSA , MUUTAMAN LATTIAN JA SEINÄN EDITOTEN LAATTOJEN PÄÄLLEOLEN KYLLÄ AIKA
    KÄTEVÄ KÄSISTÄNI OLLUT ETTÄ EN VARMAAN PITKÄÄ OPASTUSTA TARVITSE OLEN ERITTÄIN HYVÄ TASOITUS TYÖSSÄ LASTOJEN KANSSA. USKON ETTÄ OPIN TUON HOMMEN NOPEASTI TIETYSTI OLEN VALMIS MAKSAMAAN OPISTA ,iKÄÄNI EN SANO KOSKA PELÄSTYTTE , MINUN KOHDALLA NE ON JUURI VAIN NIITÄ NUMROITA

    Vastaa
  6. KAISA M 18 helmikuun, 2019

    Meilläkin talo rakenteilla JA MIETITÄÄN KOVASTI LATTIAMATERIAALIA. OSA YRITYKSISTÄ https://kodinplaza.fi/ KAUTTA SUOSITTELEE PARKETTIA, OSA LAMINAATTIA JA OSA MUOVIMATTOA. HALUAISIN ITSE KOVASTI MIKROSEMENTIN JA KOITAN MYÖS MIESTÄNI SUOSTUTELLA SIIHEN SUUNTAAN. KUINKA HYVIN MIKROSEMENTTI ON KESTÄNYT NÄMÄ ENSIMMÄISET VUODET? ONKO OLLUT HALKEAMIA TAI MUUTA, MIKÄ OLISI HYVÄ TIETÄÄ? KIITOS ETUKÄTEEN VASTAUKSESTASI.

    Vastaa
    • Melina 27 helmikuun, 2019

      Meille oli alusta alkaen selvää, että vain aidot lattiamateriaalit ovat vaihtoehtoja. Samalla siis hyväksyimme sen, ettei lattia ole ihan niin kestävä kuin vaikkapa olisi muovimatto. Edellisessä kodissa asuimme noin 7v ja parketti kesti kyllä hyvin normaalia elämää kahden lapsen ja koiran kanssa. Nyt kun vertaan mikrosementtiä siihen, sanoisin kestävyyden olevan melko samaa tasoa. Naarmuja tulee, mutta ei häiritsevästi. Mikrosementti on helpompi pitää puhtaana, mutta vaatii lattialämmityksen aina alleen jotta tuntuu miellyttävältä.

      Yhtään halkeamaa meille ei ole tullut, kun alle on asennettu verkkoa ja kuivuminen on tehty riittävän hitaasti. Hankalinta mikrosementissä on värjäymät, meillä esim koiran pissa ehti jättää keltaista jälkeä lattiaan oltuaan siinä yön yli. Muuten kylläkään mitään väriongelmia ei ole ollut.

      Tsemppiä lattian valintaan, toivottavasti löydätte itsellenne mieluisan!

      Vastaa
  7. Henry Rajavaara 2 maaliskuun, 2023

    Kuinka kävi? Jos pikkusen laatta elää. Kestikö nurkat??

    Vastaa
    • Melina 24 kesäkuun, 2024

      Meillä eli ikkunan ja lattian rajapinnat lähinnä yläkerrasta ensimmäisten vuosien aikana. Laitettiin uutta silikonia muutaman vuoden päästä muutosta eikä sen jälkeen ole enää repeilleet.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.