luukku 14: piparit

Piparien leipominen kuuluu ehdottomasti jouluun, sillä piparien tuoksu yhdistettynä kuusen tuoksuun, kynttilöihin ja joululauluihin on yhtä kuin joulu! Aiempina jouluina olen luottanut piparien leipomisessa valmistaikinoihin ajatellen, ettei ole mitään mieltä alkaa näpertämään taikinaa itse, kun kaupastakin saa oikein maukasta valmiina. Samalla suunnitelmalla piti mennä tämäkin vuosi, mutta törmäsinkin ihastuttavassa Stella Vanilja -blogissa piparireseptiin, jota päätin kokeilla.

Jo heti taikinan valmistuttua huomasin tehneeni ison virheen. Taikina maistui meinaan niin hyvältä, että söin pari kourallista samantien, muutaman lisää jääkaapista napsien ja vielä pari pipareita leipoessa. Siinä meinasi jäädä piparit kokonaan leipomatta! Muutama saatiin onneksi valmiiksi asti, vaikka leipoessa Minea kyllä vielä teki oman osuutensa taikinan häviämisen eteen, ja maittavia piparit oli paistonkin jälkeen. Ilman taikinan välistävetämistä ohjeen määrällä saa leivottua ihan reilun määrän pipareita tai vaikka piparitalon. Onneksi meille riitti muutama valmis pipari ja talo saatiin mieheni veljen taitavalta tyttöystävältä!

Piparit

250 g voita
 2,5 dl sokeria
1,5 dl tummaa siirappia
1 dl vispikermaa
3 tl kanelia
2 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
0,3 tl inkivääriä
2,5 tl soodaa
noin 10 dl vehnäjauhoja

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään.
Lisää siirappi.
Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon.
Lisää mausteet oman maun mukaan sekä muut kuivat aineet.
Peitä taikina kelmulla ja anna olla jääkaapissa vähintään yön yli.
Paista 175 asteessa 6-10 minuuttia.

0 Comments

  1. Johanna 14 joulukuun, 2013

    Piparit on kyllä toosi hyviä ja se taikina <3

    Vastaa
    • Melina / Minishow 16 joulukuun, 2013

      Niinpä! Mä tykkään jopa enemmän siitä taikinasta kuin valmiista pipareista 😛

      Vastaa
  2. Seija 15 joulukuun, 2013

    Voi kuinka kiva kuulla että nappasit ohjeen 🙂 maku asioita mutta minusta tämä resepti on vallan huippu ja paras, liekö se kerman vaahdottaminen 🙂 Tosi nättejä pipareita :-):-)

    Vastaa
    • Melina / Minishow 16 joulukuun, 2013

      Kiitos sulle että jaoit reseptin! Huippuhyviä tuli ja melkein kaikki onkin jo syöty :).

      Vastaa
  3. Elina /Elinamaista 15 joulukuun, 2013

    Omatekoinen piparitaikina on kyllä parasta!

    Vastaa
    • Melina / Minishow 16 joulukuun, 2013

      Täytyy sanoa että oon ihan samaa mieltä jo näin yhdenkin kokeilun jälkeen!

      Vastaa
  4. JohannaL 15 joulukuun, 2013

    Kiitos ohjeesta!

    Vastaa
  5. Annika /Karkkipurkki 15 joulukuun, 2013

    Mä oon tehnyt vain valmistaikinasta, vaikka omatekoinen on kyllä varmasti 100 kertaa parempaa! Täytyypä napata ohje talteen 😉

    Vastaa
    • Melina / Minishow 16 joulukuun, 2013

      Musta tää oli aika vaivaton tehdä, joten kannattaa ehdottomasti joskus kokeilla!

      Vastaa
  6. Marjukka/Nuapurissa 15 joulukuun, 2013

    Hei kiitti ohjeesta! Olenkin ajatellut, että tekisin ekaa kertaa piparit ihan itse. 🙂

    Vastaa
    • Melina / Minishow 16 joulukuun, 2013

      Ei kestä! Mä ainakin tykkäsin näistä pipareista, joten suosittelen kokeilemaan. Ite laitoin aavistuksen vähemmän noita mausteita.

      Vastaa
  7. Jenni / Juhlahuuma 15 joulukuun, 2013

    Ihana piparitalo niin suloinen!!! 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.