Muistatteko vielä kun viime vuoden lopulla pohdiskelin meidän arjen ruokatottumuksia ja rahankulutusta? Silloin olin vielä työelämässä, koko perhe söi arkisin yhden lämpimän ruoan töissä tai hoidossa ja mun huolekseni jäi keksiä mitä päivällisellä syötiin. Rahaa kului tällä systeemillä noin 400-500€ kuukaudessa, hyvin suunnittelemalla ja kauppakäyntejä harventamalla vähemmän, budjettiviikolla ihan minimaalisesti. Nykyään tilanne on vähän toinen, kun meitä on kaksi täyspäiväistä kotona syöjää ja välipalojen lisäksi on oltava lämmintä ruokaa tarjolla kahdesti päivässä. Sehän tekee jo viikossa 14 ruokahetkeä, 21 välipala-aikaa ja useammat kuin parit kaverikahvittelut päälle – ei mikään ihmekään jos alkaa olla ideat ruoanlaiton suhteen vähän vähissä!
Arkiruoka on meillä ihan tavallista, arkista ja suht nopeasti valmistuvaa perusruokaa. Viikonloppuisin tehdään jotain vähän erikoisempaa ja käydään aika usein ulkona syömässä, mutta makaronilaatikkoa tai hernekeittoa ei viikonloppuna pöydässä näy. Vielä menee jonkin aikaa ennen kuin Nooalle tarvitsee alkaa tehdä omia soseita ja ruokia, mutta sekin tuo tulevaisuudessa pienen stressitekijän ruoanlaittoon, kun koko perhe ei syö samaa ruokaa ja kuitenkin ruoka on oltava valmiina lounas- ja päivällisaikoihin. Eineksiä (ja vauvan kanssa pilttejä) koitan vältellä suurimmaksi osaksi, mutta kyllä meidänkin lounaslistalta löytyy pinaattikeitot, karjalanpiirakat ja silloin tällöin hätäratkaisuna joku saarioisten äitien tekemä laatikkoruoka. Varsinkin lounasaika tulee usein niin ”yllättäen” että puistoilun jälkeen ruoan tekeminen alusta saakka tuntuu jo ajatuksenakin työläältä, puhumattakaan jos kotiin tullaan vasta puolenpäivän aikaan ja nälkä kurnii jo mahassa. Ruoka pitäisi varmaan fiksuna tehdä jo etukäteen valmiiksi, mutta ei kai kukaan aamulla ehdi?
Olin Minean kanssa aikoinaan kotona noin 1,5 vuotta, ja sinä aikana eniten alkoi hermoille käydä juurikin arjen ruokarumba. Jatkuvasti sai ravata kaupassa ellet ollut suunnitellut ja ostanut koko viikon ruokia ennakkoon – ja siltikin lähikauppa kävi oikein tutuksi täydennysostosten takia. Tuntui, että samat ruoat porisi padoissa ja paistui uunissa päivästä toiseen eikä meinannut keksiä mitään vaihtelua ruokalistalle. Luulen, että pian on taas kyllästyminen ruoanlaittoon edessä, sillä jo nyt tulee kaupassa pyörittyä pää täysin tyhjänä ilman minkäänlaista suunnitelmaa tulevan viikon ruoista. Ja tehän tiedätte kuinka siinä käy? Kassalla huomaan ostaneeni parit suklaalevyt, maitoa, leipää, juustoa, sitä sun tätä, mutten ollenkaan järkeviä ruoka-aineksia joista saisi valmistettua kunnon aterian. Pitäisi vaan aina koittaa muistaa kaksi juttua: älä mene nälkäisenä kauppaan, ja tee kauppalista kotona etukäteen!
Etten löytäisi itseäni jo ensi viikolla voivottelemasta sitä kuinka ideaköyhältä meidän viikon ruokalista näyttää, ajattelin kysellä teiltä vinkkiä. Jokaisella varmasti on ruoka tai pari, jotka pelastaa arjen ruokashown helppoudellaan ja hyvällä maullaan. Mulle tällainen ruoka on kanalasagne eli lasagnelevyjä, kanaa, sipulia ja maitokastike maidosta, punaisesta pestosta ja aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustosta. Ainekset voi kanaa lukuunottamatta jemmata kaappiin jo hyvissä ajoin, valmistaminen on melko vaivaton ja nopea homma ja maku on kuitenkin täysi kymppi. Mikä on teidän vastaava arkiherkku, jakakaa reseptinne kommenttiboksissa ja pelastakaa meidän arki edes pariksi päiväksi eteenpäin. Viimeisenä oljenkortena meikäläinen alkaa kokata jonkun koulun ruokalistan mukaan 😀 Ei hullumpi ajatus sekään, vai mitä!
Tortillalasagne, valmistuu niin nopeasti, että ennättää tehdä kiiressäkin 😀 Ja kerran viikossa on joku keitto, ihan vaan valmistamisen helppouden takia sekin. Hahhaa myönnän, että mä muuten oon ihan oikeesti ottanut käyttöön jo tuon koulujen ruokalistankin, kun ei jaksanut enää miettiä eri vaihtoehtoja 😀 Helpotus se on pienikin helpotus, kun on edes jotain valmiita ideoita minkätyyppistä ruokaa vois tehdä.
Musta toi koulun ruokalistaidea on loustava! Joku on jo valmiiksi suunnitellut monipuolisen ruokavalion viikolle, joten miksei sitä hyödyntäisi :). Ja tortillalasagne menee ehdottomasti kokeiluun! Vasta kokeilin tortilloista tehtyä pitsaa, joten lasagne toimii varmasti myös superhyvin.
Munakasrulla, helppoa ja hyvää vielä seuraavanakin päivänä, täytettä voi vaihdella mielensä mukaan! 🙂
Miks mä en ole koskaan kokeillut munakastullaa!? Tääkin kokeiluun ehdottomasti!
Fetapastapannu on meidän perheen suosikki ollu pitkään (jauheliha,sipuli ja paprika paistetaan pannulla, kiehautetaan täysjyväpasta, lopuks nää kaikki yhdistetään ja lisätään vielä fetaa), todella hyvää! Myös munakasrulla on mun yks suosikeista, siihen voi väliin laittaa melkeen mitä haluaa 🙂 Valion nettisivulta löytyy hyvä ohje, mutta helpoin täyte on jauheliha/kana+ puoli pakettia maustettua tuorejuustoa+paprikaa/tomaattia tms. Valion sivulta muutenki keksin aina uusia ruokia ku perus vaihtoehdot alkaa kyllästyttää! 😉 nii ja sosekeitot on helppoja sit ku Möhis alkaa syömään..pystyy samasta ruuasta jemmata sille oman maustamattoman osansa 🙂
Oi kuulostaa hyvältä! Ihmettelinkin jo edelliselle että en tiedä miten ei oo tullut tuota munakaseullaakaan ennen koklattua, vaikka sehän on superhelppo ja varmasti hyvää! Kiitti vinkeistä!
Kanakiusaus! Mikäli haluaa päästä todella helpolla niin paistaa kanasuikaleet ja sitten vain vuokaan yhdessä pakasteesta ostettujen perunasipulisekoituksen ja juuressekoituksen kanssa, päälle kevyttä ruokakermaa niin siinäpäs se!
Kinkku- ja lohikiusausta on tullut tehtyä, mutta sainpa taas yhden variaation lisää, kiitos!
Meillä arjen helpotus silloin tällöin on meidän lasten lempiruoat eli kaupan valmiit pinaattiletut ja maksalaatikko! Keitot on nopeita, esim. jauheliha-, nakki- tai kasvissosekeitot, myös pinaattikeitto itse tehtynä. Itse teen usein iltaruokaa sen verran enemmän, että siitä riittää lämmitettäväksi vähintään lapsille seuraavan päivän lounaaksi. Ja yksi suosikkini on tonnikalapastavuoka (toki tonnikalan voi korvata kanalla tai jauhelihallakin): keitetään täysjyväpastaa muutama minuutti, kipataan uunivuokaan pasta, tonnikala, oliivit, (chili)tomaattimurska ja päälle muserretaan mozzarellaa. Koko komeus uuniin noin vartiksi 🙂 Helppoa kun mikä! Ja tosi usein meillä harrastetaan erilaisia pastakastikkeita: kinkkua, kanaa, lohta tai tonnikalaa ja kermaa.
Maksalaatikko on munkin suosikkia, mutta harmi ettei Minea tykkää siitä :). Pinaattikeittoa en ookaan koskaan kokeillu tehdä ite, mutta kaipa sekin olis ihan simppeli? Oon joskus tehnyt valmislasagnettepaketista tollasta vastaavaa tonnikalajuttua, mutta miksei sitä vois tehdä noinkin. En nimittäin oikein lämpene noille kaupan valmistomaattikastikkeille..
Supernopea arkiruoka on paistaa kaupan pinaattiletut pannulla 🙂 On muuten paljon parempia, kuin mikrossa lämmitettyinä. Meillä aika usein syödään pastaa ja tonnikalapasta on yks meidän pikku neidein suosikki: Tonnikalaa prk, sekaan purkki juustoruokakermaa, mausteita+ sit tietty pasta 😉
Mulle ei jostain syystä pinaattiletut oikein uppoa, mutta ne menis loistavasti Minealle ja voisin ite syödä salaattia. Monesti tulee nimittäin salaattipäivi mietittyä, että mitä nopeaa ruokaa Minealle tekisi, kun tyttö ei oikein perinteisistä salaateista tykkää.
Niin hassulta kun saattaakin kuulostaa, mutta mun arjen pelastaja on ite tehty pitsa! Kohotan pohjan arkena leivinjauheella eli sen tekoon menee kaikkineen noin 30min. Vähemmän jos ei laita täytteeks kanaa niinkun mä teen 😀 Ja pitsaa on helppo varioida erilaisilla täytteillä, eli siihen ei kyllästykään vaikka sitä oliskin joka viikko 😉
Toinen supersuper nopsa on kanarisotto! Kanat vaa paistaa ja keittää risoton, sekaan mä pilkon persikkaa ja paprikaa. Kaikki sekasin ja vähä mauseita nii namnam!
Kanarisottoa täytyy kokeilla, mutta pitsaa arkena! Kuulostaa kieltämättä niin työläältä, etten mä taivu sellaisiin supertekoihin heh :). Paitsi etten kyllä oo koskaan testannu leivinjauheella! Tuleeko siitä millanen pohja?
Voitko antaa tarkan reseptin kanalasagnesta? Kuulostaa tosi hyvältä. Pakko kokeilla! 🙂
Se on superhyvää! Resepti löytyy täältä:
http://mamalife.fi/minishow/helppoa-arkiruokaa-kanalasagne/
Meillä on tiukka ruokabudjetti viikolle, jossa on pysyttävä. Nyt ehkä dietatessa ei ihan ole onnistunut, mutta kunhan tämä on ohi, niin sitten palataan takaisin tiukkaan talouskuriin.
Yksi omista lemppareista on tonnikala-makaroonivuoka.
Makaroonia, tonnikalaa, erivärisiä paprikoita, tilliä, basilikaa, sitruunaa, kevytkermaa. Tai voihan sekaan heittää vaikka hemapaa, jos kiireessä tekee tai ei huvita pilkkoa 🙂 Blogista löytyy kuvakin: http://www.mutsihoitaa.blogspot.fi/2015/02/tanaan-en-kay-vaaalla.html?m=1
Muutenkin suosin uuniruokia ja keittoja, jos tarvii tehdä kahdestaan ton kasikuisen kanssa. Arkikeittoihin saa aineksia hyvin pakastealtaasta ihan perunakuutioista lähtien (vaikka toki itse pilkkomalla saa edullisemmin ja ehkä vähän parempaa) ja uuniruoka valmistuu itsestään vaikka leikkien tai siivouksen aikana 🙂
Tonnikalavuoka kuulostaa ja näyttää hyvältä! Ja parasta on kaikki ruoka jonka saa tehtyä yhdellä kädellä vauva kainalossa 🙂
Lounaat oli minusta hankalimmat. Meillä ei oikein kukaan jaksa syödä kahta kertaa enempää samaa ruokaa (peräjälkeen). Tähteet tuli yleensä upotettua johonkin ”uuteen muotoon”. Meillä ei hirveästi syödä valmisruokia, mutta pinaattikeittoa ja hernekeittoa sitäkin enemmän… Vaikka muuten tykkään ruokaa tehdä itse, nämä menee usein valmiina ja on loistavia hätävaroja. Munakkaat ovat nopeita ja täytteeksi voi laittaa kaikki ”jämät”. Nopeaan nälkään tein usein pastoja tai nuudeleita joiden sekaan papuja, kasviksia, juustoja, yrttejä. Meillä 3v ja 5v syövät mielellään esim. Kidneypapuja, isoja valkoisia papuja, mustapapuja ja kikherneitä. Lounaalla nähtiin kotona ollessa usein myös lämpimiä voileipiä, samalla periaatteella kuin munakas, mukaan kaikki jämät. Lasten suosikkeja on myös maitopohjaiset vellit esim. manna- tai helmisuurimoista. Lounaat pyrin myös usein menemään kevyellä budjetilla. Panostetaan enemmin ilta- ja viikonloppuruokaan.
Papuja tulee itellä käytettyä ihan liian harvoin enkä edes osaa sanoa miksi! En oo jotenki osannu ajatella niitä pastan kanssa, mut ehkä pitäis kokeilla..
Itse teen aina sen verta ruokia että riittää seuraavallekkin päivälle tai laiskapäivän varalle pakkaseen. Keittoja on kiva muokkailla, esim kanakeittoon lisätä kookosmaitoa, jauhelihakeittoon tomaattimurskaa ja rakettispagettia jne. Perunamuussia meillä muokataan myös lisäämällä pinaattia, porkkanaa tai bataattia. Joskus teen tarkoituksella liikaa lisuketta(pastaa, riisiä, perunaa, muussia) ja seuraavana päivänä paistan pakkasesta kalapuikkoja tai lihapullia(joita teen joskus ison satsin ja laitan osan pakkaseen).
Paistettu riisi on yks mun arjen pikaruoka, joka valmistuu kätevästi eilisen riisinjämistä. Sekaan vaan mitä kaapista löytyy, vihanneksia, kananmunaa, kanaa tai vaikka niitä lihapullia.:D
Teen myös joskus kasvisversion makaroniliaatikosta(soijarouhe ja porkkanaraaste), on kivaa vaihtelua. Nuudelit ja kanapullat(broiskun jauhelihasta) taas on lasten suurinta herkkua.
Tässä kun on arkea pyörittäny tovin niin on ollut pakko alkaa varioimaan ihan perus kotiruokia, ettei kyllästy. Viime viikolla huijattiin lapsia että lasagne on isin tekemää, johan taas maistui kun ei ollu ”sitä samaa äitin tekemää”.:D Toivottavasti näistä sai jotain ideaa.:) ps. Tänään syötiin lounaaksi eilistä uunimunakasta ja punajuurisalaattia ja päivälliseksi mies teki spagettia ja tomaattista jauhelihakastiketta.
Näistä sain montakin vinkkiä ja inspiraatiota meiänkin arkeen, kiitos!!
Mulla on huomenna blogiin tulossa ruokaan liittyvästä rutiinista kertova juttu. Siellä on mm. 6 viikon kiertävä ruokalista, joka tuli tehtyä, kun ruoka-aikoina meillä oli ennen vähän liian usein makaronilaatikkoa ja jauhelihakastiketta ;D Meillä nopea ruoka on kinkku-feta-paprika -pasta. Savukinkkua, feta ja paprika kuutioidaan. Sekoitetaan kypsän pastan joukkoon, lisätään kermaa ja pyöritellään kuuman levyn päällä lämpimäksi 🙂 Kun pastaveden kiehauttaa vedenkeittimellä, ruoka valmistuu vartissa 🙂
Oi mahtavaa mitä järjestelmällisyyttä!! Tuolta mä sain inspistä vaikka kuinka, kiitti!
Parhaat lounaat on nopeita salaatteja tai pastoja, joihin voi hyvin käyttää edellisen päivän jämät, mutta varioida kuitenkin niin, ettei samaa ruokaa tarvitse syödä kahta kertaa peräkkäin. Yksi tämän hetken suosikeista on esimerkiksi Safkaa-kirjan tuoretomaattipasta, joka on superhelppo ja -nopea ja lisäksi tosi hyvääkin: http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi/2015/01/meidan-safkaa.html
Nam toi on varmana hyvää!! Salaatit olis tosi jees, mutta Minea ei suostu syömää salaattia niin sit sais tehdä kahta ruokaa..
Hyviä ideoita sai täältä itsekin 🙂 niin se taitaa olla että jokaisella on ne vakioruuat mitä tekee ilman miettimättä ja sitten huomaa jämähtäneen näihin samoihin sapuskoihin viikosta toiseen..lapset ei onneksi valita mutta itellä alkaa tulla korvista ulos se jokaviikkoinen makaronilaatikko 😉 yksi hyvä nopea arkiruoka on tonnikalapihvit mihin voi käyttää edellisen päivän perunamuusijämät. Perunamuusin sekaan siis esim.pari purkkia tonnikalaa ja 1-2 kananmunaa ja mausteita oman maun mukaan. Ja kun pihvit paistaa uunissa niin niiden valmistuessa voi tehdä pihveille haluamansa lisukkeen. 🙂
Nääkin menee kokeiluun! Joskus mulla olikin joku resepti tonnikalapihveihin mutta se on hukkunut ja se harmitti..
Arjen ruokapyöritys on kyllä rasittavaa välillä, tuntuu ettei muuta kerkeä kuin keittiössä pyöriä. Suosinkin siis ruokia joista helposti jatkojalostaa uusia ruokia, kuten kasvissosekeittoa ja siitä voi seuraavana päivänä tehdä kasvisohukaisia ja/tai laittaa loppukeitto sämpylätaikinaan. Yhtenä päivänä keitettyjä perunoita ja seuraavana päivänä pilkkoo perunat pyttipannuun tai vaikka munakkaan sekaan, paistettuja perunoita yms. Pastaa ja riisiäkin voi keittää reilusti ja jatkaa seuraavalle päivälle esim. ruokaisamman salaatin. Muusin voi tuunata kasvispihveiksi tai vaikka paistaa perunakakuiksi pannulla. Itsellä on 10kk tyttö joka on saanut pääosin itsetehtyä ruokaa. Nykyään neiti syö jo aika pitkälle samaa ruokaa kuin me vanhemmat, mutta aiemmin tein kasvis- ja lihasoseita paljon kerralla ja pakastanut ne sitten jääpalamuotteihin ja siirtänyt pakastepusseihin. Sieltä on ollut helppo poimia päivän ateria. Eikä vauvan ruoan valmistukseen ole tarvinnut nähdä vaivaa kuin noin kerran viikossa jos sitäkään.
Samalla tyylillä mäkin tein aikoinaan ruokia Minealle pakkaseen. Tota ruokien jatkamista en tosin oo koskaan osannut, ehkä mulla on vaan liian huono mielikuvitus 🙂
Spagettivuoka, makaroonilaatikon ja lasagnen välimuoto mut meidän mielestä vieläkin herkullisempi 🙂 Keitetyt&pätkityt spagetit ja tomaattinen jauhelihakastike vuokaan, sekaan voi laittaa vaikka pakastevihanneksia oman maun mukaan, ruokakermaa ja päälle juustoraastetta. Paistuu 200 asteessa n. 30min. Helppoa ja hyvää, aineetkin on voi varata valmiiksi kotiin jauhelihaa lukuunottamatta. Ja yllättäen tulevalle lounaalle näppärä apu on tehdä isoja annoksia kerralla ja laittaa ylimääräiset pakkaseen, sieltä saa sit äkkiä lämmitettyä nälkäisiin suihin terveellistä kotiruokaa:) Pakkaseen kertyy huomaamatta ja helposti ruokaa kun tekee vaikkapa kerran pari viikossa isomman määrän 🙂
Kokeiluun menee, kiitti ohjeesta!