Viimeinen viikko sokerilakkoa menossa, jonka jälkeen kuukausi on jo lakkoiltu. Välillä on tuntunut vähän toivottomalta, ehkä jopa turhalta vältellä valkoista sokeria, kun kuitenkin samaan aikaan sallii itselleen banaanit, päärynät sun muut sokeriset hedelmät. Vieroittuuko tässä nyt ihan oikeasti sokerista, vaikka sitä tulee jossain muodossa nautiskeltua lakon aikanakin? Herkuista ei ole ollut vaikea kieltäytyä, mutta loppua kohden on tullut pientä kyllästymistä – olisi niin kiva syödä mitä huvittaa.
Kyllä! Aamupalapöydässäni näyttää useinkin näin ruuhkaiselta :). Lempparini numero yksi on tällä hetkellä Valion pehmeä rahka, marjat, kauraleseet ja kaneli.
Tuntuuko musta vaan siltä vai onko erilaiset lakot nykyään aika kovassa huudossa? Viljat, maitotuotteet ja sokeri on monella kiellettyjen listalla, joko vatsan hyvinvoinnin vuoksi tai ihan muuten vaan. Musta jo pelkän sokerin karsiminen ruokavaliosta on saanut arjen pyörimään yllättävän paljon (turhan paljon..?) ruoan ympärillä. Ihan kuin hyvästä tarkoituksesta olisi mulle tullut melkein kuin syömishäiriö, ja jokainen suupala on tarkkaan harkittu.
Jatkossa kultainen keskitie lienee se kaikkein paras vaihtoehto mulle eli runsaalla kädellä aion karsia sokerinkäyttöäni jatkossakin ja rahkat, marjat ja hedelmät tulivat jäädäkseen. Ehdottomasti tämä lakko on kuitenkin ollut hyvä juttu näin väliaikaisena ratkaisuna, uskon nimittäin päässeeni kovimmasta sokerihimosta eroon. Tai senhän näkee vasta ensi maanantaina, olenko kaksin käsin tunkemassa kakkua ja karkkia nassuun :).
Kun lakko muuttuu elämäntavaksi, se ei vaadi yhtään sen enempää harkintaa kuin mikään muukaan syöminen. 🙂
Luulen, että vuorokaudessa nautittu sokerimäärä vaan aika paljon pienenee, kun se tulee vain hedelmistä, eikä mistään ylimääräisestä ”hötöstä” + hedelmissä on muutakin kuin sitä sokeria esim. vitamiineja. Hedelmäsokeri myös nostaa verensokeria hitaammin, kuin valkoinen sokeri.
Mulla toimii sokerittomuus oikein hyvin, olo ja mieli on parempi. Kaikki ei sovi kaikille. 😉
Tuo on ihan totta, että tarpeeksi kauan oltuaan ilman sokeria ei asiaa enää osaa edes ajatella! Itelläkin tulee jatkossa ihan varmasti vähennettyä sokerin määrää esim leipomisen kautta. Luin kyllä toisaalta tutkimuksia siitäkin, kuinka hedelmäsokeri voi olla jopa huonompi vaihtoehto sille ”perussokerille” mutta maalaisjärki toimikoon jatkossa mun neuvonantajana :).
Mä olen myös fruktoosin haitallisuudesta lukenut, mutta mun lukemani jutut on käsitellyt lisättyä fruktoosia esim. juomissa, ei hedelmien sokereita.
Mutta ei se terveellinen ruokavalio tosiaan ole vain sokereista kiinni. Mulla ainakin olisi paaaaljon petrattavaa. Pikkuhiljaa ja pienin askelein.. 😉
Kultainen keskitie ja kohtuus kaikessa on yleensä kaikista paras. Ja maalaisjärki 🙂 Itsekin olen paljon pohdiskellut näitä asioita mitä enemmän ikää tulee. Vanhan kroppa ei kestä enää esim. lakkoiluista johtuvaa ’hormonien suuttumista’ niin hyvin kuin nuorempana 😀
Kyllä, kultainen keskitie ja maalaisjärki on just ne mun mantrat tästä eteenpäin! Lakolla pyrinkin juuri siihen, että pystyisin jatkossa herkkujen suhteen mennä kultaista keskitietä enkä sitä aiempaa ’koko kakku päivässä’ ajatusmaailmaa. 🙂
Hienoa,kun oot kuukauden kohta ollut ilman valkoista sokeria! 🙂 Itse,käytän aina ruokosokeria esim. Leipoessani Ym. Ja juurikin aamupala koostuu pääsääntöisesti (koostunut jo vuosia) rahkasta, marjoista, leseistä, hedelmistä, useimmiten smoothien muodossa, samoin kuin lasten aamupala. Koen sen ehdottomasti helppona,terveellisenä ja ravitsevana aamiaisena. Toki tulee leivottua juhliin herkkuja ja muutenkin joskus,mutta ei kovinkaan usein. Mutta olen sitä mieltä,että kohtuus kaikessa. Jokaisen oma kroppa kertoo, mitä tarvitsee ja mikä on turhaa ja ei niin hyvää itselleen. 🙂
Leseet mäkin löysin vasta nyt ruokavaliooni, ja ne onkin ihan yllättävän hyviä ja käyttökelpoisia vähän kaikessa! Leivonnan suhteen ajattelin itekin jatkossa korvata sokeria ruokosokerilla tai mahdollisesti hunajallakin. Ihan kokonaan en leipomista pystyisi lopettamaan :)!
Huuuh! Hyvä sinä!! ❤ Mä olin ennen joulua valkoinensokerilakossa…;D Ja nyt pitäis alottaa ihan totaalinen herkuttomuus…jo ajatus saa kiemurteleen! Pitäis kaivaa jostain joku selkäranka tuleviin juhliin, ja pääsiäiseen ja ja….huoh! 😀 AAAAPUVA! ;D
Kyllä se selkäranka ihan varmasti löytyy kun vaan kovasti päättää ja ottaa ihan uuden ajattelutavan! Tosin musta on vaan aikamoinen harmi jos sun kaltainen huippuleipuri lopettaa herkkujen syönnin :).
Hyvähyvä! Hienosti olet pärjännyt 🙂 Suosittelen kultaista keskitietä ja hysteriattomuutta, ihan kaikille. En tarkoita että sinä olet hysteerinen tässä asiassa, mutta kun netti on täynnä jos jonkinlaista tietoa ja uskomusta, niin itsekin sitä miettii, että mihin uskoa ja miten toimia. Mutta onhan se ihan eri asia vetää valkosita sokeria kuin hedelmiä… Mutta jotta ymmärtää sokereiden erilaisuuden, täytyy vähän perehtyä kemiaan.
Mahtavaa, että kirjoitat rehellisesti tuosta, että elämä on lakanut pyöriä liikaa ruoan ympärillä. Tuota asiaa ei juuri kukaan ikinä sano ääneen. Mutta sinä voit lohduttautua sillä, että sulla on enää viikko sokerilakkoa ja teet sen tasan omasta tahdosta… On paljon ihmisiä, joilla on vakavia ruokarajoitteita ja jotka joutuvat ihan koko loppuelämänsä miettimään joka aterialla, mitä he syövät. Eikä siihen totu ikinä vaan aina toivoo, että voisi joskus syödä mitä vaan.
Mä olen kyllä myös sitä mieltä, että kun vähäsokerisuuden ottaa elämäntavaksi, niin silloin se on helppoa eikä enää jonkin ajan päästä stressaa.
En osaa kyllä kuvitellakaan millaista elämää elää esim moniallergikko.. Vaikka siihen olisikin tottunut pienestä asti, niin varmasti heillekin joskus tulee sellainen fiilis, että olis kiva edes kerran saada syödä mitä huvittaa. Ehkä tätäkin ajatellen tuntuu hassulta alkaa liiaksi rajoittamaan omaa ruokavaliota ihan vaan huvikseen. Eri juttu tietenkin on aineet, jotka ei millään tavalla ole kenenkään elimistöön hyväksi.