DIY LASTEN VANERISÄNKY

Yksi blogihistoriani kysytyimpiä aiheita on varmasti Minean huoneen sänky. Joka kerta kun se jossain postauksessa näkyy, saan kysymyksiä siitä, mistä sänky on ostettu tai miten tehty. Nyt sänky tuli taas puheeksi yhdessä faceryhmässä, joten ajattelin, että ehkä olisi vihdoin aika saada blogiin oma postaus sängyn teko-ohjeista.

Vastaavia sänkyjä on ainakin instassa näkynyt melko tiheään tahtiin muutaman vuoden ajan, ja vanerisänkyjä voi ostaa ihan valmiinakin, mutta me päätettiin nikkaroida tämä itse. Niko on kyllä yleensäkin kätevä käsistään, mutta vanerisänky luonnistuu varmasti melkein keneltä tahansa – ja itse tehtynä se tulee reilu satasen halvemmaksi. Meille sänky maksoi noin 130€ patjoineen, kun valmiit maksaa paria sataa ilman patjaa. Jos siis haaveissa on vanerisänky ja vaikka siihen yhdistettävä talopääty, niin suosittelen lukemaan nämä ohjeet läpi, ja kysyä saa jos jokin jää vielä mietityttämään!

vanerisanky IMG004

vanerisanky IMG012 vanerisanky IMG009

Tarvitset:

– mittoihin sahatut vanerilevyt: laidat, päädyt ja pohjalevy

– pitkiä ruuveja, noin 10 senttisiä, 15-20kpl

– porakone (puuporanterä 4-5mm, ruuvikärki ja vielä isompi terä pohjan aukkoja varten)

– 80mm lukolliset kumipyörät 4kpl

– 16 lyhyttä ruuvia

– hiomapaperia tai hiomakone

– väritön täyshimmeä lakka

– patja

Tee näin:

Meillä sängyn ulkomitat on 73,5cm (leveys) x 143,5cm (pituus) x 25,5cm (laidan korkeus). Pohjalevyn mitat on 69,5cm x 140cm. Sängyn mitat valittiin siltä pohjalta, että saimme yhdestä isosta vanerilevystä kaikki sänkyyn tarvittavat palat ja säästimme toisen levyn hinnan. Vanerilevy käytiin ostamassa Starkilta, jossa levy sahattiin siinä meidän odotellessa haluamiimme mittoihin. Kätevää, kun kotona ei tarvinnut enää alkaa mittailemaa ja kuljettaminenkin oli palasina huomattavasti helpompaa.

Kotona Niko hioi hiomapaperilla kaikki osat hyvin läpi niin, ettei pinta jäänyt kädelle karheaksi – etenkin sahauskohdat sai käydä huolellisesti läpi. Pohjalevyyn kannattaa tässä vaiheessa porata muutamia pieniä reikiä tuuletusaukoiksi.

Sängyn kasaaminen aloitettiin ensin kiinnittämällä toinen pitkistä laidoista pitkillä ruuveilla pohjaan. Seuraavaksi päädyt, pohjaan ja pitkään laitaan kiinni, ja viimeisenä toinen pitkistä laidoista. Laitoihin sai porata molempiin kolme ruuvia pitkälle sivulle pitämään laidan kiinni pohjassa.

Kun laidat on pystyssä, voi lopuksi lisätä pyörät. Jotkut on tainneet käyttää myö tukirautoja pohjassa, mutta me laitettiin kaikki ruuveilla kiinni, ja hyvin on sänky kestänyt. Itse asiassa niinkin hyvin, että siinä voi nukkua myös aikuinen, testattu on!

Kun sänky on muuten valmis, kannattaa se käsitellä muutamalla lakkakerroksella. Me valitsimme nimenomaan lakan, koska se ei näy ulospäin millään tavalla toisin kuin esim puuöljyt, jotka aina hieman vaikuttavat puun väriin. Täyshimmeä lakka antaa luonnollisimman lopputuloksen, sillä himmeä on puun luontainenkin pinta.

Jos sängyn mitat valitsee vanerilevn mukaan, joutuu patjan kanssa säätää hieman enemmän. Normaalipatjat on yleensä 80cm tai 90cm leveitä, joten suosittelen sänkyyn näitä leveyksiä, jos menette kahdella levyllä. Me haettiin Jyskistä edullinen, ei tosin se kaikkein littein, patja ja Niko sahasi sen takapihalla oikean mittaiseksi.

vanerisanky IMG010 vanerisanky IMG005  vanerisanky IMG001

Selitettynä ohjeet saattaa kuulostaa jopa vaikeammalta kuin mitä tekeminen todellisuudessa on. Jos käytössä on porakone, valmistuu sänky suht pienellä vaivalla – sanoo vaimo, joka ei tehnyt sängyn eteen muuta kuin haki vanerilevyt kaupasta 😀

8 Comments

  1. Minä vain 16 tammikuun, 2016

    Hei! Minulla puolestaan heräsi kysymys tuon pöydän suhteen. Mistä se? ? Tai mikäli itsetehty, niin minkä suuruisesti noin kustannukset?

    Vastaa
    • Melina 5 tammikuun, 2017

      Pöytä on itse tehty vanerilevystä, harjanvarresta ja muutamasta kulmaraudasta. Hintaa sille tuli varmaan noin 30€

      Vastaa
  2. Me 17 tammikuun, 2016

    Hei! Minkä paksuisesta vanerista toi sänky on tehty?

    Vastaa
    • Melina 5 tammikuun, 2017

      Vaneri on jotain 1,5-2cm paksua 🙂

      Vastaa
  3. Outi 11 elokuun, 2016

    Minkä verran jätitte laidaksi patjan jälkeen centtimetreissä?

    Vastaa
    • Melina 5 tammikuun, 2017

      Laidan korkeus on kokonaisuudessaan 25cm ja patjan päälle sitä jää noin 13cm.

      Vastaa
  4. Riikka 3 elokuun, 2017

    Hei, kysyisin, että muistatko mitä Starkilla maksoi, kun leikkasivat levyt oikeisiin mittoihin?

    Vastaa
    • Melina 3 elokuun, 2017

      Se taisi olla jotain parisen kymppiä, ei mikään paha hinta!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.