Piparien leipominen kuuluu ehdottomasti jouluun, sillä piparien tuoksu yhdistettynä kuusen tuoksuun, kynttilöihin ja joululauluihin on yhtä kuin joulu! Aiempina jouluina olen luottanut piparien leipomisessa valmistaikinoihin ajatellen, ettei ole mitään mieltä alkaa näpertämään taikinaa itse, kun kaupastakin saa oikein maukasta valmiina. Samalla suunnitelmalla piti mennä tämäkin vuosi, mutta törmäsinkin ihastuttavassa Stella Vanilja -blogissa piparireseptiin, jota päätin kokeilla.
Jo heti taikinan valmistuttua huomasin tehneeni ison virheen. Taikina maistui meinaan niin hyvältä, että söin pari kourallista samantien, muutaman lisää jääkaapista napsien ja vielä pari pipareita leipoessa. Siinä meinasi jäädä piparit kokonaan leipomatta! Muutama saatiin onneksi valmiiksi asti, vaikka leipoessa Minea kyllä vielä teki oman osuutensa taikinan häviämisen eteen, ja maittavia piparit oli paistonkin jälkeen. Ilman taikinan välistävetämistä ohjeen määrällä saa leivottua ihan reilun määrän pipareita tai vaikka piparitalon. Onneksi meille riitti muutama valmis pipari ja talo saatiin mieheni veljen taitavalta tyttöystävältä!
Piparit
250 g voita
2,5 dl sokeria
1,5 dl tummaa siirappia
1 dl vispikermaa
3 tl kanelia
2 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
0,3 tl inkivääriä
2,5 tl soodaa
noin 10 dl vehnäjauhoja
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään.
Lisää siirappi.
Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon.
Lisää mausteet oman maun mukaan sekä muut kuivat aineet.
Peitä taikina kelmulla ja anna olla jääkaapissa vähintään yön yli.
Paista 175 asteessa 6-10 minuuttia.
Piparit on kyllä toosi hyviä ja se taikina <3
Niinpä! Mä tykkään jopa enemmän siitä taikinasta kuin valmiista pipareista 😛
Voi kuinka kiva kuulla että nappasit ohjeen 🙂 maku asioita mutta minusta tämä resepti on vallan huippu ja paras, liekö se kerman vaahdottaminen 🙂 Tosi nättejä pipareita :-):-)
Kiitos sulle että jaoit reseptin! Huippuhyviä tuli ja melkein kaikki onkin jo syöty :).
Omatekoinen piparitaikina on kyllä parasta!
Täytyy sanoa että oon ihan samaa mieltä jo näin yhdenkin kokeilun jälkeen!
Kiitos ohjeesta!
Eipä kestä! Arvella Vanilja -blogista nappasin ja oli hyviä!
Mä oon tehnyt vain valmistaikinasta, vaikka omatekoinen on kyllä varmasti 100 kertaa parempaa! Täytyypä napata ohje talteen 😉
Musta tää oli aika vaivaton tehdä, joten kannattaa ehdottomasti joskus kokeilla!
Hei kiitti ohjeesta! Olenkin ajatellut, että tekisin ekaa kertaa piparit ihan itse. 🙂
Ei kestä! Mä ainakin tykkäsin näistä pipareista, joten suosittelen kokeilemaan. Ite laitoin aavistuksen vähemmän noita mausteita.
Ihana piparitalo niin suloinen!!! 🙂
Eikö ookin tosi söpö!